Novinarka u izolaciji: Psihoza prebrojavanja

Ipak, najveće poniženje ta „najosetljivija grupacija“ doživela je od predsednika države lično koji je termin za odlazak u prodavnicu jednom nedeljno,  od avetinjskih četiri do osam ujutro,  ovako obrazložio: „Ja želim da vas na ovaj način što više demotivišem da biste  što manje izlazili“.  (Koliko se može razumeti, on je lično i predložio ovaj termin?)  Očito, predsednik govori kao da je reč o nekom hiru penzionera  ili  odlasku u provod, a ne o neophodnoj kupovini hrane i drugih potrepština.  Većina onih koje znam  iz nekih razloga ne koriste  usluge volontera, pa su prinuđeni da sami obavljaju taj posao. No, zbog rigoroznog koncepta „brige o starima“  poneki možda kupovinu zaista i koriste kao izlazak.  Da li se neko od obolelih od kovida 19 zarazio u prodavnici nije poznato,  ali ako jeste, onda je projekat „G65+“  poput dijete koju držite šest dana, a sedmog se prejedete, i to slatkiša.

Sa druge strane, izostanak fizičkih aktivnosti u kućnom karantinu, manjak vitamina D koji stvaraju sunčevi zraci a koji je bitan za imunitet, psihološke teskobe i traume zatvorenih, neretko i zaboravljenih ljudi u skučenim stanovima, mogu imati kobne posledice, opominju lekari i psiholozi.

Epidemiji će svakako jednom doći kraj, ali se nameće pitanje šta će se tada dešavati sa tim posebno zaštićenim građanima. Hoće li zbog neizgrađenog imuniteta oni ostati zatočenici u vlastitim domovima i onda kada svi ostali  budu oslobođeni virusa i vanrednog stanja?  A pošto je virus covid 19 velika nepoznanica,  kako struka sve vreme ponavlja,  logično je zapitati i kakvi će biti efekti pretpostavljenog kolektivnog imuniteta  i kako će reagovati na to najstariji građani.

Uzgred,  poznajem stare osobe zašle u devetu deceniju koje gotovo nisu ni posećivale lekare, dok su ih grip i slične bolesti retko napadale, ili su ih „preležale na nogama“. I obrnuto.

Zanimljivo je da se ne zna tačno koliki je stepen smrtnosti od korone  u odnosu na druge „gripove“.  U  medijima možete naći podatak da od uobičajenog „sezonskog gripa“ svake godine umre oko 400.000 ljudi,  a da je smrtnost kod ptičijeg gripa  50 odsto, a kod SARS-a  10 odsto.

Za kraj, možda nije naodmet citirati poznatog ex YU novinara, Gorana Milića, koji se zapitao  zbog čega se svakoga dana saopštavaju brojke zaraženih, obolelih i umrlih od korone, i  zbog čega se to ne radi onda sa svim bolestima koje dovode do smrtnog ishoda.  „Svakodnevno prebrojavanje zaraženih i umrlih od korona virusa na svakoj tački kugle zemaljske i njihovo plasiranje putem medija sedmicama stvara psihozu iz koje, čini se, izlaza nema.“

(Autorka je novinarka u penziji iz Subotice)

Tagovi

Povezani tekstovi