Novinarski rad u neprijateljskom okruženju

novinarski-rad-cenyolovka

[box align=’box-center’ id=’8205′]

Autori izveštaja smatraju da vlasti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu odmah moraju da preduzmu korake kako bi stvorili bezbedne radne uslove za medije i sprečili mogućnost da zločini protiv novinara ostanu nekažnjeni. U izveštaju na 69 strana se navode primeri napada i pretnji, uključujući pretnje smrću, sudske procese i kampanje blaćenja novinara u zemljama zapadnog Balkana. Autori izveštaja su razgovarali sa 86 novinara, koji uglavnom izveštavaju o ratnim zločinima i korupciji. 

U izveštaju su dokumentovani i slučajevi sajber napada na internet portale koji su kritikovali vlasti, a ocenjeno je da nijedna od zemalja regiona nije sprovela odgovarajuće istrage, ili pokrenula sudske procese, zbog napada na novinare. 
– Zemlje zapadnog Balkana već dve decenije tvrde da se kreću u pravcu demokratije, ali zastrašivanje i napadi na novinare su prepreka demokratiji, izjavila je jedna od autora izveštaja Lidija Gol, dodajući da Evropska unije, u sklopu pregovora o pristupanju, treba da izvrši pritisak na zemlje regiona da zaustave zastrašivanje i procesuiraju zločine protiv novinara.
Autori izveštaja su preporučili da šefovi država javno i nedvosmisleno osude sve napade na novinare i medije, da obezbede temeljne istrage i okruženje u kojem će medijski profesionalci biti slobodni od zastrašivanja, uključujući optužbe da su strani agenti, ili na drugi način nelojalni svojoj zemlji. <!—->

Pored toga, ističe se, mora se obezbediti da se političari i vladini zvaničnici uzdržavaju od zloupotrebe sudskih tužbi za klevetu protivnovinara. Ministarstvima unutrašnjih poslova je preporučeno da osude napade na novinare i medije, da obezbede da policija odmah obavi istragu o napadima i pretnjama protiv novinara i medija, kao i da kazni ili krivično goni zvaničnike, policajce i drugi odgovorne za ometanje, zlostavljanje ili napade na novinare. Pravosuđe treba da odmah vodi nepristrane i temeljne istrage o napadima i pretnjama novinarima i medijima, uključujući sajber kriminal. Autori izveštaja smatraju i da predstavnik OEBS za slobodu medija treba da nastavi sa
obelodanjivanjem kršenja medijskih sloboda i lošihuslova u kojima rade novinari u regionu i da daje preporuke za rešavanje problema.

 

<!—->

 

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi