NUNS: REM mora da reaguje na nasilje u rijalitiju

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje prikazivanje ekstremnog nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, odnosno u rijaliti programu „Zadruga“ na Televiziji Pink, u kojem učesnik tog programa i osuđenik zbog teških krivičnih dela, Kristijan Golubović, guši drugu učesnicu.

Zahtevamo da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podhitno razmotriti ovaj slučaj, imajući u vidu da su neki predstavnici Saveta REM-a već dali izjave koje navode na zaključak da REM neće ništa preduzeti.

 

Naše udruženje je već više puta podnosilo prijave zbog ovakvih scena koje se emituju na Pinku, ali REM, prema do sada poznatim informacijama, nijednom zbog toga nije reagovao.

 

Ovim putem podsećamo da Zakon o elektronskim medijima propisuje da REM kao samostalno i nezavisno telo vrši javna ovlašćenja sa ciljem „unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti“ i da vrši analize i istraživanja štiteći te interese.

 

REM je dužan da kontroliše da emiteri ne pružaju programske sadržaje koji ističu i podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje. A isto je propisano i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga: “Pružalac medijske usluge ne sme objavljivati programske sadržaje u kojima se prikazuju nasilje, narkomanija, ponižavajuće postupanje, mučenje ili drugo nečovečno postupanje prema ljudskom biću.”

 

Takođe, REM pred nadležnim sudom ili drugim državnim organom pokreće postupak protiv pružaoca medijske usluge ili odgovornog lica, ako njegovo činjenje ili nečinjenje ima obeležja dela kažnjivog prema zakonu, a u ovom slučaju radi se o fizičkom nasilju, koje je neprihvatljivo.

 

Međutim, REM već ima dugu istoriju tolerisanja televizija bliskih vladajućem režimu, iako ovo nezavisno telo po svaku cenu mora da ima nultu toleranciju na ekstremno nasilje koje se sprovodi i emituje na raznoraznim televizijama, budući da je njegova uloga upravo da održi kvalitet programa na pristojnom i civilizovanom nivou.

 

Svaki sledeći korak ignorisanja ovakvih anticivilizacijskih pojava na domaćim televizijskim kanalima, može da se shvati kao da REM daje podršku promociji Zakonom kažnjivog ponašanja.

 

NUNS će svakako podneti prijavu REM-u protiv Televizije Pink i nadamo se da će Savet REM-a odluku o prijavi doneti u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji su mu na raspolaganju.

 

NUNS,

 

11. jun 2021.

Tagovi

Povezani tekstovi