Otvoren konkurs za nagradu „Lorenco Natali“, vodeću novinarsku nagradu EU

Ilustracija: Pexels
Ilustracija: Pexels

Novinari se od danas mogu prijaviti na konkurs za nagradu „Lorenco Natali“ za 2024. godinu, vodeću novinarsku nagradu Evropske unije, saopštila je EU info mreža.

 

Kako se navodi, novinari koji pišu o klimi, životnoj sredini i energiji, digitalnom prostoru i infrastrukturi, rodnoj ravnopravnost, ljudskom razvoju, migracijama i prisilnim raseljavanjima, miru i upravljanju, održivom rastu, radnim mestima i mladima mogu se prijaviti putem onlajn formulara do 30. juna u ponoć́.

 

Novinari mogu da prijave pisane, audio-vizuelne ili multimedijalne radove u četri kategorije: nagrada za najboljeg mladog novinara/najbolju mladu novinarku, nagrada za istraživačko novinarstvo, nagrada za dubinsku reportažu i specijalna nagrada.

 

Prijave su otvorene za izveštavanje na bilo kom jeziku, ali treba da budu propraćene prevodom na jedan od jezika takmičenja: engleski, francuski, španski, nemački ili portugalski.

 

Žiri sastavljen od međunarodno priznatih novinara i predstavnika ključnih nevladinih organizacija širom sveta biraće pobednike u svakoj kategoriji.

 

Svaki pobednik će dobiti 10.000 evra, a pobedniku u kategoriji najbolji mladi novinar/mlada novinarka u nastajanju biće ponuđeno i radno iskustvo kod medijskog partnera.

 

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji dodele nagrade u Briselu.

 

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na bivšeg potpredsednika Evropske komisije Lorenca Natalija koji je značajno doprineo promociji i unapređenju evropskih razvojnih politika. Njegov duh se kroz nagradu održava u životu više od tri decenije slaveći novinare čije priče inspirišu promene.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi