Popunjavaju se mesta u Savetu REM-a, insistiranje EU urodilo plodom?

Za poslednjih pet godina nikada se nije desilo da su sva mesta na internet stranici REM-a zauzeta. Sada će „karte“ za njih, čini se, planuti preko noći. Lista kandidata za članove Saveta REM-a usvojena je sinoć, a radne biografije kandidati su pred Odborom za kulturu i informisanje predstavljali već danas.

„Neki od kandidata su službeni put, koliko čujem, odložili da bi danas bili ovde, a i nama je veoma važno da najkasnije do 11 sati ako je moguće završimo ovu sednicu, nadam se da možemo biti toliko efikasni, kako bi ispunili uslov od 24 sata i da po hitnom postupku to može da ide na glasanje, tj. da ide na plenum“, izjavio je predsednik Odbora Mirko Krlić na sednici.

Što znači da ćemo verovatno već sutra znati ko su dve osobe koje će narednih šest godina u ime regulatora pratiti ponašanje elektronskih medija. Rad, odnosno nerad REM-a medijska zajednica često je kritikovala, kao i to što je popunjavanje praznih mesta išlo sporo.

„Očito da je bilo potrebno određeno vreme kako bi i narodni poslanici i predlagači i svi drugi shvatili samu ulogu REM-a, koliko su sa tom ulogom u ovom društvu zadovoljni i koliko taj rad može da se popravi. Većina članova REM-a će biti novoizabrani članovi, tako da očekujemo da će REM funkcionisati u budućnosti mnogo bolje nego do sada“, rekao je Krlić.

Da li bi ovaj tim i dalje igrao u nepotpunom sastavu da nije bilo insistiranja evroparlamentaraca? Krlić priznaje da njihova inicijativa jeste imala uticala, a sličan je utisak i predstavnika nevladinih organizacija.

„To na neki način vidim kao neku vrstu odgovora na taj pritisak, kao želju da se pokaže da je Srbija spremna da donese promene koje će zadovoljiti opoziciju koja bi na taj način izašla na izbore. Tako da mislim da to pokazuje da kod nas bez pritiska nema ni donošenja, niti bilo kakvog pozitivnog pomaka ukoliko ne trpimo neki pritisak sa strane“, izjavio je Ivo Čolović iz CESID-a.

„Nekako cela ta situacija i atmosfera ne obećava. I još ako uzmemo u obzir to kako se ponašaju akteri u medijima, kako mediji izveštavaju, da se ta negde utakmica još više zaoštrava, zaista ne uliva se nada da ćemo očekivati nešto bolje i neki napredak kada govorimo o medijskoj sceni, pogotovo što, ne zaboravite, predizborna kampanja tek predstoji“, kaže Pavle Dimitrijević iz CRTA.

Da li će u toj kampanji zakon biti isti za sve medije ili će ga neki kršiti i provući se bez kazne, zavisi upravo od REM-a. To telo izveštaj o kampanji 2016. godine nije objavilo, za predsedničke izbore 2017. su rekli da nisu obavezni da to rade, a 2018. za beogradske izbore nisu čak pozvali ni građane da na nepravilnosti reaguju.

Tagovi

Povezani tekstovi