Sa Devičanskih ostrva po nacionalnu frekvenciju

RTL-ova prijava za konkurs nije prihvaćena, jer je podneta loša tenderska dokumentacija. Predsednik RRA Nenad Cekić kaže da nije sporan samo višak stranog kapitala, već i činjenica da je firma „Mali kolektiv“, koja je RTL-ov domaći partner, registrovana na Devičanskim ostrvima, te ne može da joj se utvrdi poreklo kapitala. Radiodifuzni savet zamerio je RTL-u i organizovanu medijsku kampanju, u kojoj je bilo svega i svačega – od izjava da je dobijanje frekvencija za RTL završen posao, preko tvrdnji da iza RTL-a stoje određeni ministri, pa do pretnji da će čak strana ulaganja u Srbiju biti dovedena u pitanje ako se ne izmeni odluka Radiodifuznog saveta. U srpskoj javnosti takve izjave nisu blagonaklono prihvaćene, pa se postavlja pitanje s kojim pravom RTL preti, ni manje ni više, nego celoj državi Srbiji, kao i ko vodi nemačku politiku – RTL, neki njen direktor ili čak Nemačka država.


Mišljenje upućenih u „slučaj RTL“ jeste da je reč o loše vođenoj kampanji i pogrešnim procenama i potezima predstavnika RTL u Srbiji, i da zapravo izjave koje daju ne dolaze „iz vrha“ RTL. Dobro obavešteni izvori procenjuju da je menadžment te medijske kuće zadužen za Srbiju napravio ozbiljan propust i prevideo da je u strukturu kapitala medijske kuće koja konkuriše dospeo novac čije učešće Zakon o radiodifuziji ne dozvoljava.


Menadžerska praksa je, kažu oni koji se tim poslom bave, da kada napraviš propust, kao što je direktor RTL prevideo tenderski zakon, najlakše digneš prašinu i skreneš pažnju sa svoje greške, tako što „na sva usta“ pretiš, optužuješ, napadaš državu i zakon, u ovom slučaju RRA i Srbiju. Izvori bliski RTL tvrde da atmosfera u vrhu te medijske kuće nije ni malo prijatna. Za Kristofa Majnuša već je vezan jedan od najvećih skandala u Hrvatskoj radiodifuziji. Prema pisanju zagrebačke štampe, koju prenose TV Novosti, Majnuš je sa 250.000 evra korumpirao hrvatski radiodifuzni savet kako bi za RTL kupio Treći kanal, a onda sve ispričao javno, zbog čega su svi članovi Saveta smenjeni.


Činjenica da njihov direktor nije uspeo da skupi validnu dokumentaciju, nepopularne izjave glavne urednice i prozivka medija i RRA zbog lobiranja, pretnji i optužbi, ni malo ne ide na ruku opštem utisku o jednoj medijskoj kući koja pretenduje da zavlada srpskim televizijskim nebom. Kakvo će biti finale konkursa za frekvencije znaće se za manje od tri nedelje. Ono što našu javnost zanima jeste ko će dobiti dozvolu za emitovanje i kako će RRA okončati čitavu priču oko podele medijskog prostora Srbije.


Đorđe Janković, Niš

Tagovi

Povezani tekstovi