Сила изнад бога

Београдом кружи виц да Ненад Цекић и пријатељи из Радиодифузне агенције већ траже довољну количину потписа за промену закона о радиодифузији која би им омогућила да одобравају изјаве председника и премијера Србије пре него што их они дају електронским медијима.


У орвеловски насликану будућност сасвим се уклапа тврдња Надежде Гаће, председнице Независног удружења новинара, да је Републичка радиодифузна агенција, чији је челник Цекић – „сила изнад бога”.


Та сила је успела да испослује треће по реду хитне промене Закона о радиодифузији, поприлично иза леђа јавности, али и надлежног Министарства за културу. Против Закона о радиодифузији донетог у прошлу среду у Скупштини Србије јавно су се огласили ресорни министар за културу, ОЕБС, НУНС, УНС, АНЕМ и Демократска странка. Међутим, није примећено да је било ко од наведених критичара покушао кампањом кроз медије да спречи измене Закона које су по њиховом мишљењу катастрофалне. Нити су новинарска удружења затражила од РТС, јавног сервиса, да јавност упозоре на намере РРА, нити су челници ДС били нарочито гласни по том питању.


Али како и да реагују, када Надежда Гаће тврди да је РРА није обавестила о променама Закона. Председница НУНС-а каже да је Александар Лазаревић, председник Одбора за културу и информисање, код кога је била 29. маја, позвао само на седницу на којој је требало да се расправља о раду РРА.


Нарочито о свом подухвату РРА није ништа рекла ресорном министру Драгану Којадиновићу. Јер, Министарство за културу је радило неколико месеци уназад измене Закона и, како министар каже, онда су измене донете по хитном поступку, са потписима 103 посланика, а да рад матичног министарства уопште није узет у обзир. Којадиновић каже да су то урадили како би оправдали неке своје већ донете одлуке. „То што предлагач није Министарство већ посланици је легитимно али, показује ко стоји иза председника Савета Ненада Цекића. То је део владајуће гарнитуре.”


Гаће и Којадиновић кажу да је Закон пре измена био усклађен са Европском конвенцијом о људским правима и Повељом о људским правима која је практично изнад Устава. Оба документа је Србија потписала, а измене које је предложила и усвојила владина већина се сада косе са ова два документа. „Свесно сами себи копамо раку“, каже Којадиновић, и објашњава да ће медији сада бити оружје за политичке циљеве и да ће тако неки профитирати. „Нећу да учествујем у томе. Сада видимо ко су шефови независног Савета. А, стварно су имали шансу да буду независни”, огорчен је Којадиновић.


РРА је себе учинила моћнијом него што је била тако што је рекла да се њене одлуке о прекиду емитовања спроводе и пре него што се суд изјасни о њима. Демократска странка је рекла да је ово недопустиво стављање изнад суда и кршење неких елементарних права, али је по природи ствари глас портпарола странке ушао на једно, а изашао на друго уво јавности. Да су тај исти став изнели председник или потпредседници странке он би се задржао макар у делу јавности који још држи до старомодних ствари као што су слобода медија и независност суда. За издизање РРА изнад суда Александар Васић, заменик председника РРА, каже да „прашума у етру не може да се коси маказицама за нокте”.


Потврда Којадиновићевих речи да РРА не жели да буде независна је нови став у закону по коме средства за њен рад одобрава влада, а не као до сада Скупштина. У Скупштини је тешко намаћи већину, а тражи се и расправа о раду као оправдање за утрошени новац. Са владом нема тог натезања, јер договори са њом увек могу да буду тајни, а и каса је у њеним рукама.


Којадиновићев глас показује да и у влади нема јединства. РРА сматра да је нејединство опасна ствар и зато је сада себи омогућила да она суспендује неког свог непослушног члана уместо Скупштине која је ту моћ имала до сада. Сужавање демократије, свакако.


Недодирљивост РРА је потврђена одсуством расправе о њеном раду. Како каже Гаће, три месеца су каснили са извештајем о свом раду. У среду је у Скупштини изведена лакрдија која показује колико је влади стало до највише законодавне власти. Посланици владине већине недоласком на седницу Одбора нису дозволили расправу о РРА. Учинили су то исти људи који су који су мало пре тога омогућили измене закона и који су гласали у Скупштини мало после неоправданог изостанка са Одбора.


Кажу да је Никола Пашић, српски митски политичар, говорио да власт треба да доноси законе који ће јој одговарати и сутра када буде опозиција. Измењени закон неће одговарати садашњој влади када постане опозиција, а неће ни РРА – осим ако, што би рекао Којадиновић, поново изабере зависност уместо независности.


Може влада већ и сада да зажали. Телевизије којима је РРА дала фреквенцију не раде, па им је законски рок за почетак емитовања продужен. Зато Надежда Гаће каже да ће можда власт зажалити што пред изборе неће имати довољно телевизија .


Ивана Анојчић

Tagovi

Povezani tekstovi