Sokoj protiv Tijanića

Direktor Radio-televizije Srbije nije voljan da, kako kaže, prihvati ucenu Saveta organizacija kompozitora Jugoslavije i da bez ugovora plaća onoliko koliko ovo udruženje smatra da bi trebalo. U isto vreme, Sokoj, koji se brine za zaštitu autorskih muzičkih prava, najavljuje da će posredstvom CISAC-a, Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora, isposlovati da se, zbog neplaćenih dugovanja, RTS-u pripreti neodržavanjem „Evrosonga” u Beogradu.
Sukob koji tinja već godinu-dve, krajem prošle sedmice dobio je novu epizodu, jer je iz Sokoja poslato saopštenje u kome se kaže da je „neshvatljivo da se stalno naglašava zakonska obaveza plaćanja pretplate, a da se ignoriše isto tako zakonska obaveza Javnog servisa da plati autorske naknade Sokoju”.


„Nakon raskida Protokola o saradnji, 2006. godine, Sokoj je nastojao da upornim pregovorima sa direktorom i Upravnim odborom RTS-a, kao i sa Republičkom radiodifuznom agencijom reguliše odnose sa Javnim servisom. Nažalost, ni do danas najveći korisnik muzičkih dela, kako domaćih autora, tako i repertoara muzičkih dela stranih autora, ne ispunjava svoje zakonske obaveze. Tim povodom, obratili smo se prošle godine premijeru vlade, ali ostali smo bez odgovora”, istaknuto je u saopštenju, uz podatak da je sredinom prošle godine podneta i tužba Trgovinskom sudu u Beogradu protiv Radio-televizije Srbije Beograd i Trgovinskom sudu u Novom Sadu protiv Radio-televizije Vojvodine Novi Sad.


Ipak, od svega u saopštenju najozbiljnije zvuči upozorenje o nastojanju da se evropska muzička priredbe za koju se Marija Šerifović izborila lane pobedom u Helsinkiju „iseli” iz Beograda.
„Krajem prošle godine Upravni odbor Sokoja obavestio je Međunarodnu konfederaciju društava autora i kompozitora o sistematskom kršenju prava, kako domaćih, tako i inostranih autora i svakodnevnom neovlašćenom korišćenju njihovih dela od nacionalne televizije u Srbiji. S obzirom na to da se u maju održava manifestacija ’Pesme Evrovizije’ u organizaciji RTS-a, Sokoj je informisao CISAC o teškoćama ubiranja autorske naknade. Odmah su obaveštena sva evropska autorska društva – 42 zemlje koje će biti predstavljene na ’Evroviziji’ i započeta je inicijativa obraćanja srpskim vlastima i direktno RTS-u, kako bi se skrenula pažnja na ozbiljno kršenje autorskih prava. CISAC je kontaktirao i EBU – Međunarodnu organizaciju nacionalnih televizijskih stanica, koja je RTS-u, kao svom članu, i poverila organizaciju ’Pesme Evrovizije’ u Beogradu”, napominje u saopštenju rukovodstvo Sokoja.


Na sve to Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, kaže:


– Mi smo imali ugovor sa Sokojem, na određenu sumu, koju smo i plaćali. Onda je Sokoj jednostrano raskinuo taj ugovor i odlučio da moramo da dajemo onoliko koliko Sokoj smatra da bi mu trebalo. Na taj način je RTS direktno ucenjen. Dok sam ja na njegovom čelu, RTS niko neće ucenjivati – obećava čelnik Javnog servisa.


Iako druga strana situaciju predstavlja kao da RTS neće da plaća ništa, to – po Tijanićevim rečima – nije tačno.


– Sokoj odbija da primeni standardnu proceduru utvrđivanja koliko muzike vrti RTS, nego od toga stalno pravi aferu. Idu kod premijera, žale se, idu ovamo-onamo. Ne pristajem na ucenu, hoću da me tuže i da odemo na sud i vidimo da li će dobiti taj proces. Ali, bilo bi dobro da se otvore i sva druga pitanja – ko je drugostepeni organ koji kontroliše rad Sokoja, kako se deli taj novac, koliko stigne u inostranstvo, koliko ostane ovde. Pitajte muzičare da li su zadovoljni načinom na koji se njima deli novac. Znam da nisu, ali nema institucije kojoj muzičari mogu da se požale – odgovara Aleksandar Tijanić.


Naš sagovornik dodaje da su iz RTS-a nudili dogovor i, pre svega, zapisnik emitovanog programa, da se tačno vidi koliko muzičkog materijala ima i da se na osnovnu evidencije plaća nadoknada.


– Ali, oni to neće. Oni hoće da mi platimo otprilike, onoliko koliko oni misle da treba, od novca koji narod uloži u RTS. Tvrde da je Pink platio tri miliona dinara, pa bi RTS trebalo da plati više. Kako RTS može da plati više, kad Pink ima muzički kanal koji 24 sata vrti muziku? Oni imaju mnogo više muzike na programu, pa bi valjda trebalo da to i plate – uveren je čelnik naše nacionalne televizije, baš kao što je siguran da ne postoji problem u odnosima RTS-a i Sokoja.


– U svako doba ih pozivam da dođu i da se dogovorimo, jer nije tačno da odbijamo da plaćamo, mi odbijamo da platimo ucenu. Nema problema ni sa „Evrosongom”, niti je njegovo održavanje ugroženo, to su gluposti. Svake nedelje imamo nekog gosta iz Evrope, sve teče kako valja, završavamo scenu, koreografiju, scenario, organizatori su zadovoljni, dolazi rekordni broj ljudi iz rekordnog broja zemalja i sada će Sokoj sa deset pevača i menadžera to da zabrani. ’Ajde da vidimo. Pri tome obmanjuju srpsku javnost, pošto je to samo dodatni vid ucenjivanja i njihov stil. Čim je neka krupna stvar posredi, oni se jave i hoće da lešinare po tome. E, ne može. Plaćaćemo ili regularno ili nikako. Mi imamo spor, izvolite na sud, ja ću izvršiti odluku suda, jer mora da postoji neki red u državi. Ali dok sud ne presudi mogu da daju izjave koliko hoće, neće slomiti RTS, niti će ova televizija dok sam ja ovde pristati na ucene – obećava Aleksandar Tijanić.


Pokušali smo da razgovaramo i sa Aleksandrom Kovačevićem, direktorom Sokoja. Marija Cvijanović, pi-ar menadžer ove organizacije, obavestila nas je da je otputovao u Budimpeštu na sastanak CISAC-a i da će tamo jedna od tema razgovora biti i neplaćena muzička nadoknada RTS-a. Šta je dogovoreno, moći ćemo da ga pitamo tek posle uskršnjih praznika.


Rajna Popović
 

Tagovi

Povezani tekstovi