Sprečiti odvajanje Plasmana

Oni su ukazali na to da im se više od godinu dana onemogućava upis akcija i učestvovanje u donošenju važnih odluka. U dopisu Vladi Srbije akcionari su naveli da se bez saglasnosti države, koja ima više od 60 odsto vlasništva u Politici, kao i malih akcionara, privodi kraju izdvajanje prodajne mreže Politike, koja donosi oko 75 odsto prihoda.
„Kuća, koja je razvijana kao nedeljiva celina, rasparčava se, a njeni delovi se, na žalost, otuđuju – što u krajnjoj liniji vodi ka uništenju čitavog preduzeća“, navodi se u pismu Udruženja malih akcionara Politike. To udruženje, koje, kako tvrde njegovi predstavnici, okuplja oko 17 odsto akcionara, traži da se zaustave sve poslovne transakcije Politike i da se detaljno proveri „višestruko štetan“ ugovor između Politike i nemačkog koncerna VAC o osnivanju zajedničkog preduzeća.
Pravni zastupnik Udruženja malih akcionara Politike Branko Pavlović obavestio je akcionare da je podnet zahtev da se godišnja skupština akcionara Politike održi za mesec dana, kao i da je od suda zahtevano da preispita ugovor između Politike i VAC. On je istakao da je protest organozovan da bi se sprečila politika svršenog čina jer, prema njegovim navodima, Politika plasman pokušava da se odvoji od Kompanije, iako je to njen najprofitabilniji deo. Pavlović je ocenio da VAC nastoji da na mala vrata uđe u Plasman i da bi onda došlo do monopola u ovoj oblasti, jer se Duvan i Štampa nalaze u vlasništvu Stanka Subotića.
– Sada kada nema monopola dogodilo se da se u Maksiju ne distribuira Nedeljni telegraf, zbog nepovoljnog teksta o Delti. Možete misliti šta će biti kada plasman bude monopolizovan – rekao je Pavlović.


 M. M.

Tagovi

Povezani tekstovi