Srđan Milovanović (Prva, TV B92) i Željko Mitrović (Pink) o konkursu za nacionalne frekvencije: N1 nam nije konkurencija

mediji-1

– Naravno da ćemo konkurisati za nacionalnu frekvenciju, i Prva i B92. Pa te dve televizije sam platio 200 miliona evra. Imaju pravo da konkurišu, i naravno da očekujemo da obnovimo frekvenciju. Te dve televizije imaju 1.000 zaposlenih – kaže za Danas Srđan Milovanović, vlasnik Prve i TVB92.

S obzirom na to da je učešće na konkursu za nacionalnu pokrivenost najavila i N1, pitali smo našeg sagovornika da li ova televizija, s obzirom na kvalitet programa i gledanost, može da ugrozi neku od njegovih, odgovorio je odrično.

 

– Ovom delatnošću se obe televizije bave više od 20 godina sa 1000 stalno zaposlenih radnika i sa najnovijom opremom. Tako da mislim da nam nijedna druga TV kadrovski, organizaciono i tehnički, nije ozbiljna konkurencija – izričit je Milovanović, koga inače zovu i “Kopernikus” jer je prodajom Kopernikusa Telekomu Srbija krajem 2018. godine dobio sredstva kojima je potom kupio TV Prvu i B92 od grčke Antene.

 

Savet REM-a raspisao je prošle sedmice javni konkurs za četiri dozvole za televizijsku nacionalnu frekvenciju, a trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri televizije: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića.

 

Ove frekvencije se obnavljaju na svakih 10 godina, pa smo vlasnike televizija ili njihove glavne urednike pitali da li će se javiti na konkurs REM-a.

 

Potvrdno je odgovorio i Željko Mitrović.

 

– Naravno da ćemo konkurisati – poručio je za Danas vlasnik ružičaste televizije.

 

Na pitanje šta misli o konkurisanju N1 i da li smatra da ova televizija može da ugrozi neku sa postojećom frekvencijom, Mitrović kaže da niko nikome nije konkurencija.

 

– Nema potrebe da bilo ko koga ugrožava, treba samo da se usvoji novi plan raspodele. Još uvek važi analogni kojim ima mesta za pet frekvencija, a sada se digitalizovao spektar i može se imati na desetine nacionalnih frekvencija. Naravno, postavlja se pitanje da li je ovo tržište zrelo za više od dve nacionalne frekvencije, jer to odavno nije tehničko pitanje i pitanje resursa, koji je, sada posle digitalizacije skoro beskonačan, već pitanje snage tržista – navodi Mitrović.

 

TV N1 i Nova S će učestvovati na konkursu za nacionalno emitovanje. U merenjima nezavisne agencije TV Beat, ove dve televizije imaju daleko veću gledanost u SBB mreži od televizija Hepi i B92, pa između ostalog zato u Junajted mediji smatraju da zaslužuju fer tretman na konkursu koji je raspisan.

 

Iako je REM u proteklih 10 godina raspisivao konkurs za pet televizijskih frekvencija sa nacionalnom pokrivenošću, odnosno i za mesto koje je izgubila TV Avala, konkurs REM-a za upražnjeno peto mesto nije ga predvideo. Na pitanje da li će i kada biti raspisan konkurs za petu frekvenciju, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je pre nekoliko dana odgovorila za Danas sa „uskoro, možda“.

 

Mnogi su ovaj potez komentarisali kao samovolju REM-a koji se stavio iznad zakona.

 

Tagovi

Povezani tekstovi