Strah od novog gazde

radio_sid_logo

[box align=’box-left’ id=’7492′]Ovako trenutnu situaciju u iščekivanju najavljene privatizacije Radio Šida opisuje Olivera Ubavić, odgovorna urednica ovog glasila i član Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije.

Zebnju 25 zaposlenih izazvala je i najava medijskih zakona u avgustu prošle godine, a posebno kada je kao krajnji rok da radio dobije novog gazdu označen 30. jun ove godine.

Agenciji za privatizaciju je prošle godine četvoro zainteresovanih podnelo pisma o namerama o zainteresovanosti za privatizaciju ovog medija. Kada privatizacija bude raspisana, u postupku mogu da učestvuju i drugi zainteresovani. S obzirom na to da osim na srpskom, program emitujemo i na slovačkom i rusinskom jeziku, još od  2007. godine, zbog ove okolnosti, nama se privatizacija odlagala stalno na 180 dana, navodi Olivera Ubavić.

Ona ističe da se Sindikat novinara Srbije protivi privatizaciji medija i da se o ustavnosti ovog poteza obratio Ustavnom sudu Srbije. Dodaje i da trenutno na privatizaciju u Srbiji čeka 76 medija sa oko 4.000 zaposlenih koji bi mogli da ostanu bez posla.

Na brojnim sastancima sa predstavnicima nadležnog ministarstva uvek smo dobijali odgovore kako navodno Brisel insistira na privatizaciji medija i da to mora da se ispuni. Susretala sam se sa kolegama iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore i tamo nisu svi mediji privatizovani, a Hrvatska je članica EU. Znatan broj privatizovanih medija u tim državama je ugašen, ističe Olivera Ubavić.

Prema njenim rečima, budućem vlasniku je najprimamljiviji Kablovskodistributivni sistem, odnosno kablovska televizija, koja od pretplatnika donosi svež novac, što je u ovom trenutku najznačajniji prihod. Lokalna samouprava, kao osnivač Radio Šida, takođe se protivi privatizaciji, a vlasnik je poslovnog prostora na četvrtom i petom spratu zgrade nekadašnjih društvenopolitičkih organizacija u centru grada, u kojem je smešten Radio Šid.

Procena

Institut za ekonomiku i finansije iz Beograda procenio je vrednost kapitala Radio Šida na 1.917.000 dinara, što i u ovom glasilu, ali i u lokalnoj samoupravi, ocenjuju kao malu vrednost.  Prema navodima Agencije za privatizaciju, početna cena za privatizaciju iznosi najmanje polovinu procenjene vrednosti. Ako do privatizacije ne dođe u prvom krugu, u drugom krugu cena se umanjuje. 

76 lokalnih medija u Srbiji čeka na privatizaciju

4.000 zaposlenih bi mogli da ostanu bez posla

25 radnika zapošljava trenutno Radio Šid 

Tagovi

Povezani tekstovi