Svedočanstvo o borbi za slobodu

Od 2. septembra do 2. oktobra 1991, članovi NDNV, s prozora svojih prostorija u Zmaj Jovinoj 4 u Novom Sadu, u 19.30 „emitovali“ su sopstvenu verziju TV Dnevnika, glavne informativno-političke emisije na Prvom programu RTS-a, kao odgovor, kako ističe Briza u uvodnoj reči, pacifički nastrojenih novinara na ratnohuškačku propagandu kojom se tada bavila državna televizija i ostali mediji pod kontrolom režima.


– Taj alternativni TV Dnevnik „išao“ je u isto vreme kad i onaj na državnoj televiziji, ali uživo, s prozora na prvom spratu zgrade NDNV. Otuda je i nazvan Prozor. Za takvu vrstu protesta bili smo inspirisani sličnom akcijom koju su u Beogradu, kod Terazijske česme, posle velikih demonstracija 9. marta 1991. godine, u više navrata raznim povodima vodili prvaci demokratski orijentisanih političkih stranaka i istaknuti slobodnomisleći intelektualci. Spiritus movens takve vrste borbe za slobodu javne reči bio je Zoran Đinđić – zapisao je Briza.


S Prozora u Novom Sadu govorili su mnogi istaknuti intelektualci, umetnici, političari i novinari iz cele Srbije. Briza podseća na to da je među prvima koji su se oglasili bio akademik Aleksandar Tišma, a potom i tadašnji opozicioni političari, već pomenuti Đinđić, Vesna Pešić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Gordana Čomić, Predrag Marković, Žarko Korać, Nenad Čanak i mnogi drugi. Prozor se događao u jeku pravog medijskog rata i prvih oružnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, a rad na knjizi kojom je atmosferu „prozorskih dešavanja“ hteo da spase od zaborava Briza je započeo 2006. godine. Čine je svedočenja nekih od učesnika Prozora, dnevničke beleške dr Dušana Popova, fotografije Branislava Lučića i napisi u štampi koji su tada objavljeni. Na promociji Brizine knjige govorili su i dr Mikloš Biro, Mihal Ramač i Žarko Korać.


S.Č.


 

Tagovi

Povezani tekstovi