Svetski dan slobode medija

NUNS i Granski sindikat medija ’’Nezavisnost’’ pozvali su kolege da u 11.55 obustave rad i pročitaju njihov Proglas o slobodi medija, kojim se pokazuje nezadovoljstvo medijskom situacijom u zemlji. U srpskoj tranziciji jedina sloboda koja je potpuno ostvarena jeste sloboda političara da mogu da rade sa medijima sve što im je volja. Mediji, za uzvrat, imaju slobodu da bespogovorno služe političarima, navodi se u Proglasu.

Dodaje se da sve slobode srpske tranzicije kontroliše veoma mali broj ljudi i da je Srbija predaleko od Evrope. U Proglasu se apeluje na sve slobodoumne građane Srbije da se solidarišu sa borbom za elementarne slobode medija.

Neke radio i televizijske stanice obeležile su Svetski dan slobode medija kraćim prekidom programa i objavljivanjem dela Proglasa o teškom položaju novinara i medija u Srbiji. Akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ pridružili su se, između ostalih, Radio-televizija Srbije, B92 i Studio B.

Svetski dan slobode medija ustanovljen je Deklaracijom UN, kojom je cenzura proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanja ustavnih garancija za slobodu medija. Deklaracijom Vindhuk cenzura je proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija. Generalna skupština UN usvojila je tu deklaraciju 20. decembra 1993. godine, proglasivši 3. maj Danom slobode medija, na preporuku UNESKO-a.

Od tada je prošlo 15 godina, a novinarski posao i danas spada među najugroženija zanimanja. Najmanje 68 novinara i medijskih radnika ubijeno je prošle godine širom sveta, oko 1.300 novinara fizički je napadnuto ili je doživelo pretnje, a u svetskim zatvorima trenutno je više od 120 novinara.

Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da se i naša zemlja u protekloj deceniji pridružila zemljama u kojima je novinarski posao opasan po život. „Mi imamo četiri nerazjašnjena ubistva – Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i kolega Jovanović iz Crne Gore. I sve dok ne odgovorimo ko su ubice naših kolega i ko je naredio njihova ubistva, teško da možemo govoriti da je situacija u Srbiji, kada je reč o slobodi medija, na dobrom putu“, kaže Nadežda Gaće.

Ona navodi i da je medijska scena u Srbiji postala u poslednje vreme sve uzavrelija. Razlog za to su, kako smatra predsednica NUNS-a, pojedine odluke Saveta Radio-difuzne agencije i upad policije u Televiziju BK. „Bojim se da Srbija ide u period gde bi se moglo reći da će medijska scena trpeti još žešće pritiske, kako najuticajnijih političkih stranaka, tako i krupnog kapitala.“

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, povodom Svetskog dana slobode medija, izjavio je da demokratija ne može da funkcioniše bez medija slobodnih od uplitanja vlasti i svake kontrole.

I NDNV nezadovoljan stanjem

I Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je da su mediji u Srbiji još uvek daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti.

U saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, NDNV je podržao stavove domaćih novinarskih udruženja i medijskih sindikata o položaju medija u Srbiji. NDNV se složio i sa ocenama o katastrofalnom materijalnom položaju novinara u Srbiji, ocenjujući da je ta profesija degradirana i bez izgleda da u dogledno vreme povrati dostojanstvo koje joj pripada.

NDNV je skrenuo pažnju i na slučaj novinarke Marije Perković iz Vrbasa, koja je, zajedno sa sugrađanima, izrazila građansko nezadovoljstvo zbog činjenice da se u tom gradu nalazi bilbord s likom lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Marija Perković je taj bilbord gađala jajima koja su bila napunjena crvenom farbom, a nakon poziva na informativni razgovor, policija je protiv nje podnela prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira. NDNV je ocenio da je „u najmanju ruku – prekršajna prijava, a objektivno – krivična prijava“, morala biti podneta protiv lica koja su zakupila taj bilbord da bi istakla lik haškog optuženika.

To udruženje je ocenilo da su oni koji su taj bilbord postavili morali da znaju da se Šešelju u Hagu sudi i za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine, dodajući da je „u najmanju ruku cinično podnošnje prekršajne prijave protiv novinarke zato što je gađala bilbord sa likom takvog čoveka“.

SPO čestita

Srpski pokret obnove je čestitao medijima u zemlji Svetski dan slobode medija i poželeo im da posao i ubuduće obavljaju profesionalno i nezavisno. Ističući da su slobodni i nezavisni mediji osnov svakog demokratskog društva i temelj političkih i ekonomskim promena u Srbiji, SPO je naveo da rasvetljavanje ubistava novinara treba da bude obaveza svih demokratskih snaga Srbije. „Učinićemo sve da ubice Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović budu konačno otkrivene i adekvatno kažnjene“, naveo je SPO. 

Tagovi

Povezani tekstovi