Tabloidi detaljno o iskazu otmičara, usledile oštre osude i pozivi tužilaštvu

Slučaj otmice Monike Karimanović završen je njenim pronalaskom posle deset dana i hapšenjem otmičara Ninoslava Jovanovića, nedelju dana nakon toga. Iako su u medijima u početku objavljivane samo informacije o tome da se devojčica oporavlja i da sa njom rade psiholozi, tabloidi su ceo slučaj i iskaz osuđivanog silovatelja videli kao senzaciju, ne libeći se da prekrše novinarski kodeks.

Na naslovnim stranama „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ objavljeni su detalji onoga što je Ninoslav Jovanović navodno ispričao u policiji.

„U ovom slučaju ono što je pre svega prekršeno, jeste pravo na privatnost i dostojanstvo žrtve, dakle mi od trenutka kada je devojčica pronađena, nismo smeli da znamo o njoj ništa više osim činjenice da je pronađena i da je živa, ništa drugo, sve drugo što je objavljeno svih ovih dana, a danas posebno, jeste kršenje njenih elementarnih ljudskih prava“, ocenila je novinarka Tamara Skroza, ispred Saveta za štampu.

I prethodnih dana tabloidi su objavljivali slične tekstove u kojima su izneseni najsitniji detalji iz istrage – šta je sve dvanaestogodišnja devojčica preživela. Reakcija nadležnih na to nije bilo. Tek danas, oglasilo se Ministarstvo kulture.

„Današnje naslovne strane pojedinih tabloida predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti i sa najdubljim gnušanjem ocenjujemo da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“, navodi Ministarstvo.

Povodom izveštavanja tabloida oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. U saopštenju je pozvala medije da poštuju Ustav i zakone, i da iznošenje detalja iz otmice ne predstavlja, kako je rekla, novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora.

Tekstove tabloida, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je kao primer onoga što mediji, kaže, ne treba da rade.

„Mediji mogu da budu važan partner u borbi protiv nasilja, ali to mogu biti samo ako šalju poruku da je svako nasilje nedopustivo, ali i da stanu u zaštitu žrtava, makar tako što će se uzdržati od objavljivanja tekstova i fotografija o pretrpljenom nasilju“, navela je Mihajlović.

Reagovala su i novinarska udruženja. Poručuju da najoštrije osuđuju sraman uređivački potez tabloida i pozivaju tužilaštvo da protiv njih preduzme odgovarajuće sankcije.

Nakon ovih reakcija usledilo i saopštenje redakcije Srpskog telegrafa. Kažu da se izvinjavaju devojčici, njenoj porodici i javnosti, kao i da im namera, kako navode, „nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se Jovanović ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela“.

„To je greška posle koje nema izvini, dakle to je greška kojom si ti direktno uništio svaku mogućnost normalnog života tog deteta ovde i na ovom mestu i u ovom vremenu i tu nema izvini“, istakla je Skroza.

Ovo nije prvi put da srpski tabloidi na izveštavaju na ovakav način. Slično je bilo i sa ćerkom ubijene pevačice Jelene Marjanović, kao i pisanjem o ubistvu Tijane Jurić.

Tagovi

Povezani tekstovi