Vlasti proterale dansku novinarku Matilde Kimer iz Ukrajine

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Oštećenoj novinarki Matilde Kimer, koja radi u Danskoj radiodifuznoj korporaciji (DR) od 2014. godine i pokriva Rusiju i Ukrajinu od aneksije Krima, vlasti su zabranile ulazak u Ukrajinu. Njeni akreditivi za štampu u zemlji su uklonjeni nakon što je označena kao „proruska“. Ona je na svojoj Fejsbuk stranici podelila veze do nekih svojih izveštaja, uključujući izveštaje o proruskim demonstracijama.

Ukrajinske vlasti su rekle da će joj biti vraćeni akreditivi ako podeli informacije koje će direktno dostaviti. Kimer je objavila da je odbila, kao nezavisna novinarka, da piše priče koristeći materijale koje je proizveo bilo ko osim nje.

 

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se Danskom sindikatu novinara (DJ) u osudi ove pretnje nezavisnom novinarstvu i poziva na vraćanje akreditiva novinara.

 

„Ogorčen sam ovim napadom na slobodnu štampu. Ako država insistira na tome da se etiketira kao demokratija, ona mora zaštititi nezavisnost medija. Svi imamo ogromnu potrebu da talentovani novinari budu naše oči i uši na terenu u Ukrajini, i očigledno ukrajinske vlasti to moraju da poštuju“, kaže Tine Johansen, predsednik Danskog sindikata novinara.

 

Ranije ove godine, Kimer je zabranjen ulazak u Rusiju na 10 godina, što je čini jednom od retkih osoba kojima je zvanično zabranjen ulazak u Rusiju i Ukrajinu.

 

DJ je poslao pismo ukrajinskom ambasadoru u Danskoj i danskom ministru spoljnih poslova, osuđujući isključenje i podižući uzbunu zbog pretnje nezavisnom novinarstvu.

 

Tagovi

Povezani tekstovi