Zaštita ili kontrola

Predložene izmene Zakona o radio-difuziji, koje predviđaju hitnu zabranu rada  TV i radio-stanica bez dozvole, podstakle su juče u Skupštini Srbije burnu dvočasovnu polemiku političkih protivnika o medijima, koja je prerasla u međusobne optužbe i svađu G17 plus i SRS.


Obrazlažući zakonske izmene koje je predložio Odbor za kulturu i informisanje, poslanica DSS Svetlana Stojanović je naglasila da nije reč o suštiunskim promenama, već o tome da se odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije učine sprovodivim, zbog čega će emiterima koji ne poštuju odluku o zabrani programa rad biti prinudno onemogućen (ovlašćeni iz Agencije zapečatiće prostorije), kako bi se zaštitile stanice koje su dobile pravo na emitovanje.


Ona je navela kao važne izmene i to što je precizirano da će se za satelitski prenos biti potrebna posebna dozvola ukoliko emiter ne dobije dozvolu za zemaljski i kablovski signal,  zatim, posebna saglasnost Saveta za doddatni strani kapital, kao i smanjenje naknade za radijske frekvencije, i produžavanje roka novim TV stanicama da počnu s radom sa dva na četri meseca. Izmene predviđaju i zabrani reklamiranja političkih stranaka.


Na to je reagovao zamenik šefa poslaničke gruše SRS-a Aleksandar Vučić optužujući Televiziju Srbije, B-92 i Studio B da „u prvim rečenicama  imaju komentare protiv SRS“.


-Nama su potrebni mediji koji će da dopuste ljudima da iskažu drugačije mišljenje, a ne oni koji će biti institucije za organizovani društveno-politički rada i vođenje kampanje protiv pojedinih stranaka-rekao je Vučić koji je podstakao burnu polemiku pitanjem upućenim televizijama: Zašto nema komentara na izjavu Ivane Dulić-Marković da je 10 miliona dolara optimistička ponuda za Kosovo, koju je izgovorila (pre)sinoć u jednoj emisiji na televiziji Art. Upitao je poslanike i Vladu:“Da li to naša država ima cenu“?


Generalni sekretar SRS-a optužio je B-92 da sve čini „da se napravi tandem Tadić-Koštunica, kako bi pobedili radikale“, dodajući da izmena Zakona o radiodifuziji „upodobljene svemu što se događalo sa BK televizijom“, a da bi on „voleo da se to događalo sa B-92“. On smatra da zabrana emitovanja nije pravično, već političko rešenje.


Poslanik DSS Dragan Šormaz odgovorio je da razume Vučića, jer sam oseća „gađenje“ kad gleda određene elektronske medije za koje on smatra da su obojeni „žutom, poput B-92 i Studija B“, dodajući da „tandema Tadića-Koštunice neće biti“ i da “ na osnovu rezultata lokalnih izbora, u Srbiji pobediti tandem Koštunica-Ilić“. On je posebno naglasio da je Koštunica tokom svih poseta u poslednej dve nedelje izjavio da je za „Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude nezavisno“ i da je to stav Vlade. „Ne interesuje nas šta elektronski i pisani mediji obojeno u žuto pišu i pričaju“.


Odgovarajući na Vučićeve optužbe da G17 plus i stranke na vlasti hoće da prodaju Kosovo, Nadica Momirov započela je seriju međusobnih optužbi G17 plus i SRS za „lopovluk“. Ona je upitala Vučića da li će, kad tvrdi da je patriota „vratiti stan koji je dobio od države dok je bio ministar informisanja i da li će ubuduće plaćati telefonske račune, jer ima zaostalih“, nazivajući ga lopovom.


Presedavajući Zoran Anđelković zamolio je poslanike da ne razmenjuju međusobne uvrede i da se posvete temi, a posebno je opomenuo poslanike SRS-a da ne vređaju potpredsednika Vlade.


Član Odbora uza kulturu Blagica Kostić, nezavisna poslanica koja nije potpisala predlog izmena Zakona o radio-difuziji, kritikovala je odredbu da Savet može da suspenduje svog člana ukoliko je protiv njega pokrenut krivični postupak, kao i predlog da finansijski plan Radiodifuzne agencije odobrava vlada a ne skupština, što Kostić smatra stvaranjem odnosa čvršće zavisnosti Radiodifuzne agencije i medija od vlade.


M. Nikić

Tagovi

Povezani tekstovi