Zaštita za novinare

NAPAD na novinara mogao bi uskoro da se tretira kao napad na službeno lice. Ukoliko prođe inicijativa Udruženja novinara Srbije da se u Zakon o javnom informisanju unesu izmene, nasilnik bi mogao da završi „iza brave“ do tri godine!
– Veoma je važno pooštriti sankcije jer je za sedam meseci ove godine bilo 35 težih napada na medijske radnike – obrazlaže Nino Brajović, predsednik UNS-a. – Broj pretnji, pritisaka i napada na novinare u ovim mesecima je premašio godišnji prosek u prethodnim vremenima.
U predlogu zakona, koji bi se u proceduri mogao naći već do kraja godine, stoji da novinari ne bi dobili stutus službenih lica već samo takvu zaštitu.
I bivši sudija Zoran Ivošević smatra da je potreba zaštite novinara – urgentna.
– Moguće je da se sankcionisanje za napad na novinare reguliše izmenama Krivičnog zakonika, ali je „mudrije“ to uraditi kroz izmene Zakona o javnom informisanju – ocenjuje Ivošević. – Medijski zakon se može lakše menjati, a samim tim ceo postupak traje znatno kraće.
Tako se razmišlja o upisivanju nove odredbe po kojoj bi zapravo bio prepisani član iz Krivičnog zakonika. U skorijoj budućnosti, nadaju se predlagači, u zakonu bi moglo stajati da se pretnje i uvrede upućene novinaru/uredniku mogu kažnjavati kaznom od tri meseca do tri godine, a fizički napad trogodišnjim zatvorom.
Osim kaznenih odredbi, u zakonu o informisanju mogle bi se naći još dve izmene. Prva se, kako obrazlaže advokat Zoran Lakićević, odnosi na uvođenje prekršajne odgovornosti za onemogućavanje novinara u praćenju događaja. Druga predviđa uvođenje solidarne odgovornosti izdavača za obaveze javnog glasila.


B. Stijelja

Tagovi

Povezani tekstovi