Zbog čega Srbiji ne treba kratki talas?

rj

[box align=’box-left’ id=’7247′]

Za Radio Jugoslaviju, uprkos ranijim najavama, nije ponuđena nikakva mogućnost transformacije, racionalizacije iliuključivanja u Javni servis, mada je Zakonom utvrđen javni interes informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji. Zaposleni bi se mogli, bez bilo kakve krivice, naći bukvalno na ulici, jer za ovakav način gašenja firme nisu predviđene ni otpremnine.

Tokom protesta biće uručeno pismo za predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, u kome se skreće pažnja na štetnost gašenja ovakvog medija, težak položaj u koji se dovode svi zaposleni, koji ostaju bez posla, ali i bez adekvatnih nadoknada.

„Iako su novi medijski zakoni usvojeni 2014. godine, sigurni smo da postoji neki način da opstane Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija) – jedina kratkotalasna radio stanica u Srbiji, čiji talasi dopiru do svih kontinenata. Nema nas mnogo – manje od sto, a pre nego što rešite našu sudbinu, proverite da li se Nemačka odrekla Deutsche welle radija, Velika Britanija BBC-a, Amerika VOA, Kina radija China internacional, Rusija Glasa Rusije. Slično je i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji. Sve su to radio stanice koje se finansiraju iz državnog budžeta kao svetski servisi. Razmislite o ovome i neka neko bar porazgovara sa nama pre nego što donese odluku o gašenju programa na 11 jezika koji pruža neverovatne mogućnosti za predstavljanje Srbije u svetu. Iskreno smo uvereni da ćete nam izaći u susret,“ stoji između ostalog u pismu zaposlenih u Radio Jugoslaviji (Međunarodnom radiju Srbija) premijeru Vučiću.

Tagovi

Povezani tekstovi