Nađen kupac za Politiku

Dobra stvar je ipak, što se u nemačkom poslovnim krugovima, odlazak ovog nemačkog medijskog giganta koji je od 2001. godine uložio više od 100 miliona evra u Srbiju, ne tumači kao negativan signal. Iako su juče novinske agencije prenele vest da je Vac već našao kupca za svoja preduzeća u Srbiji (nije navedeno koji je to kupac) veći deo javnosti je ipak začuđen ovim njihovim iznenadnim odlaskom.
Kako za „Privredni pregled“ kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja najava odlaska takvog investitora će svakako biti štetna.
– Ali ako nameravaju da odu, onda ne treba da pričaju kako ovde ne može da se posluje jer će time samo smanjiti cenu preduzeća koja žele da prodaju. Jer niko neće dati velike pare ako su takvi uslovi. Takođe, jako sam iznenađen time što su od predsednika Tadića tražili da im pomogne da izađu na fer način i po zakonu. Pitam se kako bi drugačije mogli nego tako, kako se to može izaći na nezakonit način. U svakom slučaju tu još nisu do kraja jasne stvari i smatram da bi predsednik trebalo da obznani svoju korespondenciju sa Vacom – kaže Kovačević. Po mišljenju Saše Đogovića, saradnika Instituta za tržišna istraživanja, nije dobro za jednu zemlju kada joj odlaze investitori ali, Srbija neće imati dublje posledice zbog odlaska Vaca.
– Ne vidim da su na našim granicama investitori koji se utrkuju da ulažu u Srbiju. Investitori su vrlo dobro upoznati sa situacijom ovde i to je glavna smetnja većem ulaganju. Tu, pre svega, mislim na to da mi imamo neefikasnu državu, veliku administraciju, nemamo predvidiv razvoj. U takvim uslovima svakom investitoru je teško da radi u Srbiji, a i oni koji planiraju da ulažu razmišljaju se da li to da urade – kaže Đogović.


Inače, vest da će se Vac povući iz Srbije u Berlinu se ne tumači kao negativan signal po opšti angažman nemačke privrede u Srbiji. Kako su dopisnici Bete u Berlinu protumačili sagovornici podrobno obavešteni o nemačko-srpskoj privrednoj saradnji, odluka VAC-a je „posledica konkretnih uslova u konkretnom sektoru“ i povezana je sa „sasvim određenim i specifičnim poslovnim konstrukcijama“. Nemačka, naprotiv, namerava da još jednom razmotri nivo privredne saradnje sa Srbijom i da je, kako je rečeno Beti, potom „revitalizuje i ojača“. U tom cilju bi već krajem avgusta trebalo da bude oživljen rad međudržavne ekonomske komisije koja se poslednjih godina nije sastajala.
Naredno zasedanje ovog tela su prošlog meseca u Berlinu dogovorili nemački ministar privrede Rajner Briderle (Rainer Bruederle) i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.
VAC poseduje 55 odsto novosadskog Dnevnika, kao i 50 odsto vlasništva u preduzeću Politika novine i magazini, koje izdaje dnevni list Politika, Sportski žurnal i novinu za klađenje Mix. Prema navodima medijskog portala kress.de, VAC-ovo preduzeće Medijaprint izdaje srpsko izdanje lista Auto Bild i Auto Bild 4×4.
Dalje poslovne aktivnosti VAC-a u Beogradu su i jedna štamparija, distributerska kuća Štampa i Corporate Media Serbia (CMS) kao zajedničko ulaganje sa Trurnit-grupom iz Minhena.
„Sve je to sada na prodaju“, navodi se na medijskom portalu kress.de. Vodeći nemački privredni mediji, koji redovno prate poslovne aktivnosti VAC-a u jugoistočnoj Evropi, nisu juče objavili vest o povlačenju ove kompanije iz Srbije.


Miša Laketić

Tagovi

Povezani tekstovi