Zabrinutost Zukorlićeve reakcije na fotomontažu

Fotomontaža na kojoj je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, predstavljen u pravoslavnoj odeždi kako se rukuje sa papom Benediktom Šesnaestim za većinu naših sagovornika, predstavnika crkava i verskih zajednica i političkih partija, nije umesna. Uprkos izvinjenju „Blica” za subotu je zakazan Sveopšti sabor Islamske zajednici u Srbiji.
Fotomontaža je bila „neslana” i neprimerena šala pa je izvinjenje bilo neophodno, smatra Jakub Leković, šef kabineta reis-ul-uleme Adema Zilkića, poglavara Islamske zajednice Srbije. On dodaje da, s druge strane, neki ljudi takve prilike koriste za ličnu promociju, što je, po njegovom mišljenju, i ovde slučaj.
– Bez obzira na povod, smatram da u Evropi postoji preterana doza islamofobije što čini neprocenjivu štetu integraciji nekoliko miliona muslimana koji žive u njoj. Rijaset Islamske zajednice Srbije u nekoliko navrata je najoštrije reagovao na karikature o poslaniku Muhamedu objavljene u nekim skandinavskim zemljama. Smatram da profesionalizam mora da ostane na nivou i protivim se svakoj vrsti ismejavanja, ruganja ili nipodaštavanja bilo čijih ubeđenja, titule, a posebno verskih vrednosti. Posebno ističem da smo mi i kao pojedinci i kao institucija, nažalost, bili satanizovani upravo u medijima koje vode oni koji danas forsiraju to pravo – kaže Leković.
U beogradskoj Nadbiskupiji kažu da fotomontažu nisu videli, ali da je opšti stav Katoličke crkve da bilo kakvo izrugivanje verskih osećanja daje prostora da se neko oseća uvređenim i da nije dobro da se tako nešto radi. Milutin Novaković, sekretar beogradske Nadbiskupije dodaje da se ne treba igrati sa verskim osećanjima ljudi.
U Patrijaršiji SPC juče nije bilo dostupnog sagovornika za komentar.
U Komitetu pravnika za ljudska prava JUKOM zabrinuti su zbog atmosfere koja se stvara posle reakcije Mešihata islamske zajednice. „Teško nam je da prihvatimo argumentaciju i ton Mešihata islamske zajednice u Srbiji kojom osuđuje pojavljivanje fotomontaže… Opravdano nas zabrinjava mogućnost otvaranja sukoba i daljih produbljivanja razlika. Pomirljivi tonovi i otvaranje dijaloga o verskim razlikama mogu doprineti daljem razumevanju i poštovanju različitosti, kao i uspostavljanju tolerantnog društva”, navodi se u saopštenju.
U partiji koju predvodi Sulejman Ugljanin – Stranci demokratske akcije Sandžaka, nisu želeli da komentarišu fotomontažu, dok je Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka, u saopštenju oštro osudila objavljenu fotomontažu. „Zar ima išta sramnije od toga da se u jednoj državi koja se zalaže za evropske vrednosti prikaže muftija sa krstom na glavi. Objavljeno izvinjenje liči na mnoga prethodna, od izvinjenja patrijarha Irineja, preko izvinjenja za genocid u Srebrenici i predstavlja samo još jedan vid kršenja prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji“, navodi se u saopštenju SNP-a.
Jelena Trivan, portparol Demokratske stranke, navodi da ne iznenađuje reakcija muftije i Islamske zajednice u Srbiji, da je ona bila očekivana i opravdana, ali i da je dobro što se dnevni list u kojem je fotomontaža izvinio.
– Sloboda medija je ograničena slobodom i pravima drugih i ona ne može postati prostor anarhije i haosa. Naročito treba voditi računa da mi živimo u Srbiji koja je devedesetih godina prošlog veka prošla kroz teške trenutke i napete verske odnose, pa zbog toga moramo vrlo pažljivo da se ponašamo kada su u pitanju crkve i verske zajednice – rekla je Trivan.
Za Miloša Aligrudića, potpredsednika Demokratske stranke Srbije, ova fotomontaža nije bila nimalo smešna.
– Autori mi nisu baš jasni. Ako je cilj bio da se neko uvredi, mislim da nema razloga da se to radi. A ako je razlog politički i ako je pozadina politička, onda unošenje verskih simbola nije najbolje rešenje – kaže Aligrudić.


J. Čalija

Tagovi

Povezani tekstovi