Teranjem novinara da potpišu izjavu Vlada krši Ustav i zakone

Poslednja odluka Vlade Srbije da novinari potpišu izjavu „da pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću neće snimati, kopirati, štampati ili prepisivati podatke iz aneksa ugovora o koncesiji za autoput Horgoš – Požega“, u suprotnosti je sa domaćim zakonima. Vlada je time prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a potom i Zakon o javnom informisanju. O tome koliko je potez Vlade Srbije u suprotnosti i sa odredbama Ustava ne treba ni govoriti.
– Ideja da informacijama, odnosno dokumentima imaju pravo pristupa određena lica, uključujući i novinare, ali uz obavezu da potpišu neku izjavu da to što vide neće objavljivati, sasvim je u suprotnosti i sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i sa odredbama Zakona o javnom informisanju. U krajnjoj liniji, u suprotnosti je i sa odredbama Ustava – objašnjava za „Blic“ poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
On kaže da je „neka informacija ili dostupna javnosti ili nije dostupna“.
– Ako iz zakonom predviđenih razloga nije dostupna, onda pristup njoj ima samo ograničen broj službenih lica, a novinari u svakom slučaju nemaju. Ako je dostupna javnosti, onda je dostupna svakome, bez diskriminacije. Ne samo novinarima, nego i građanima – kaže on.
Objašnjavajući nastalu situaciju u odnosu na postojeće propise, Šabić ističe da je Zakonom izričito predviđeno da pravo na pristup informacijama, pored ostalog, podrazumeva i pravo na kopiranje.
– Dakle, ako dokument nije dostupan javnosti, ne možete ga ni videti, a ako jeste, onda kopiranje ne može biti zabranjeno – naglašava Šabić.
Postoje slučajevi kada službenici potpisuju izjavu i to se odnosi na poverljiva dokumenta. Međutim, ugovor o koncesiji za autoput nema oznaku tajnosti.
Šabić kaže da, ako se po strani ostave čisto pravni aspekti, besmisleno je da se predstavnici medija dovode u poziciju da nešto gledaju, ali da o tome ne smeju da pišu.
– Besmisleno, jer s jedne strane oni tu zabranu lako mogu izigrati, na primer, tako što će tekst potpisati neko ko nije gledao dokument ili što će redakcija objaviti tekst bez potpisa i slično. Ali, naravno, ne mislim da treba tome da pribegavaju. Posao novinara je da pišu i informišu javnost. Valjda zato Ustav predviđa da svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja, a sredstva javnog obaveštavanja dužna su da to pravo poštuju – objašnjava Šabić.

Tagovi

Povezani tekstovi