Mediji bez kapaciteta i resusa za istraživanje

Nedovoljna razvijenost istraživačkog novinarstva, neobrazovanost novinara i loša materijalna situacija u redakcijama, samo su neke od tema jučerašnjeg okruglog stola „Razgovor o istraživačkom novinarstvu u Srbiji“, koji su organizovali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Medija centar i Izdavačko preduzeće „Clio“.
Glavni urednik „Clio“ Zoran Hamović rekao je da u obrazovnom sistemu nedostaje kvalitetno medijsko obrazovanje i da studenti nemaju izvore informacija šta su mediji i koja je njihova uloga u kulturi, i „zbog toga bi u srednjim školama trebalo da se uvede predmet medijska kultura“.
Glavna urednica nezavisne produkcije VIN Gordana Suša istakla je da u Srbiji postoji istraživačko novinarstvo, ali da je nedovoljno razvijeno, „jer se nije dovoljno razvila sloboda medija“. Ona je navela da su osnovne „boljke“ srpskog novinarstva siromašne redakcije i neobrazovanost novinara. Prema njenim rečima, opšte istraživačke teme trebalo bi da budu poseban anganžman Javnog servisa Srbije, zbog toga što građani plaćaju pretplatu.
Odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm rekao je da mediji nemaju dovoljno resursa i kapaciteta za istraživačko novinarstvo.
– Afere se otvaraju, a nikada se ne zatvaraju, jer medijsko tržište nema dovoljno kapaciteta da ih istraži do kraja – objasnio je on.
Vesna Mališić, urednica magazina Prestup, istakla je da su mediji pod uticajem neformalnih i kriminalnih grupa, tajnih službi, a ne samo vlasnika. Ona je navela da bi redakcije trebalo da motivišu novinare i skrenu im pažnju da postoji istraživačko novinarstvo.
Glavni i odgovorni urednik lista Danas Mihal Ramač ocenio je da volja za istraživačkim novinarstvom postoji u svim redakcijama, ali uz ograničenja koja je prate.
– U Srbiji postoji kritička javnost i što ona bude veća, više će biti i istraživačkog novinarstva – naglasio je on.
Na skupu je predstavljen zbornik Hjuga de Berga Istraživačko novinarstvo, koji je nedavno objavljen u ediciji Multimedia (Clio, 2007).

Tagovi

Povezani tekstovi