Tijanić ne da ekran, al’ Cekić presuđuje

Odluka prvog čoveka RTS-a da posle 18 sati na drugom kanalu ovog javnog servisa više nema direktnih prenosa iz Skupštine, izazvala je brojne i burne reakcije, kako poslanika, tako i onih građana koji pomno prate polemike i replike sa skupštinske govornice. Stranke su, revoltirane, zatražile od Aleksandra Tijanića da hitno pronađe način za direktan prenos sednica parlamenta, pozivajući se na već osvojeno demokratsko pravo i na slobodu govora.


Međutim, na sastanku održanom prošle nedelje, u kome su rešenje pokušali da nađu predsednik Skupštine Oliver Dulić, predsednici poslaničkih grupa i direktor RTS, konkretni dogovori nisu postignuti. Tijanić je tada rekao da je velika greška što prilikom podela frekvencija ona nije rezervisana i za parlamentarni kanal, kao i da RTS ne može sebi da nanosi finansijsku štetu prenoseći ceo dan skupštinske rasprave na drugom programu.


– U narednom periodu prenos Skupštine emitovaće se od 10 do 18 sati, a sve posle toga biće prikazano u odloženom snimku. Ovo je samo privremeno rešenje i treba što pre naći kompromis. Međutim, to što neće biti direktnog prenosa, nikako ne sme da bude smetnja u radu parlamenta. RTS nema striktnu zakonsku obavezu da prenosi sve sednice Narodne skupštine – bio je jasan Tijanić.


Ipak, sa ovakvim stavom direktora RTS-a, neki poslanici se ne slažu.


Radikali kažu da neće prihvatiti odložene prenose, a poslanik demokrata Dragan Vujadinović naglašava da direktnih TV prenosa mora biti, kao i da poslednji slučajevi nisu pravilo već „izuzetak, kome je kraj“.


Boško Ristić (DS) za razliku od svojih skupštinskih kolega, balansira između suprotstavljenih stavova i iznosi lično mišljenje.


– RTS treba da bude javni servis građana, što znači da Skupština ne može i ne treba da im nameće uređivačku politiku. Delim stav sa Tijanićem u delu u kom kaže da po važećim zakonima država nema pravo da ni posredno ni neposredno upravlja nijednim elektronskim medijem na teritoriji Srbije. Preskupi su to termini da bi se popunjavali psovkama i vređanjima koje građani ne moraju da gledaju. Svi moramo da podignemo standarde u ponašanju kako bi civilizovano našli rešenje kojim ćemo biti zadovoljni – navodi Ristić.


U Republičkoj radiodifuznoj agenciji smatraju da se problem može prevazići, bez javnih sporova i nepotrebne dramatizacije.


– Dobro bi bilo da se održi još jedan sastanak u Narodnoj skupštini na kom bi učestvovali i naši predstavnici. Posle toga, i prikupljanja relevantnih informacija, RRA je spremna da razmotri potrebu izdavanja obavezujućeg uputstva o načinu prenošenja sednica Narodne skupštine, na šta po članu 12 važećeg Zakona o radiodifuziji ima pravo. Ovim bi se zauvek eliminisala nepotrebna zbrka, koja je nastala iz nerazumevanja odredaba Zakona o radiodifuziji – kažu u RRA.


RRA, pored ostalog, „obara“ Tijanićevu ideju o uvođenju parlamentarnog kanala s objašnjenjem da parlamentarni prenosi nisu praksa u zemljama Evrope, osim u onima u kojima je uveden digitalni sistem emitovanja programa (recimo Bi-Bi-Si). Kada i u Srbiji bude postojao takav sistem, RRA će podržati uvođenje kanala koji će prenositi isključivo skupštinska zasedanja.


M. Asanović

Tagovi

Povezani tekstovi