Žestoka konkurencija i hiljade bez posla

Nije završena privatizacija, nisu razjašnjena ubistva i napadi na novinare, nisu poboljšani uslovi rada u redakcijama, nije poštovan Etički kodeks. Sagovornici Danasa očekuju u 2008. nastavak zakonodavnih aktivnosti, planiranje digitalizacije, osnivanje saveta za štampu, novi status bivših saveznih medija, ali i žestoku utakmicu za čitalačku publiku i prihode od marketinga.
Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić u razgovoru za Danas smatra da bi 2008. godina trebalo da bude mnogo važnija za transformaciju medija u Srbiji. On očekuje početak rada na digitalizaciji frekvencija, tako što će „početkom januara biti formiran savet za izradu i sprovođenje strategije digitalizacije“.
– Evropa prelazi na digitalne frekvencije 2012. i ako ne budemo požurili možemo da se nađemo u nekoj vrsti medijskog mraka – objašnjava Janjić. Kada je reč o privatizaciji medija, ako se u međuvremenu budu menjali zakoni kako bi Vlada omogućila vlasništvo lokalnih samouprava tamo gde je značajno prisustvo nacionalnih manjina, „imaćemo javne servise Srbije i Vojvodine, privatizovane stanice i one koje su u vlasništvu opština“.
Dragan Janjić navodi da uskoro treba da se održi sastanak u vezi s formiranjem saveta za štampu, „a taj posao treba da odrade novinarska udruženja, necivilni sektor i medijska industrija“. On ističe da je Ministarstvo kulture pokrenulo inicijativu za izdvajanje emisione tehnike iz sastava Javnog servisa Srbije, kako bi se formiralo posebno javno preduzeće koje bi se bavilo isključivo emisionom tehnikom. Takođe, zaključuje Janjić, u 2008. godini očekuje se i transformacija četiri bivša jugoslovenska medija – Tanjuga, Radio Jugoslavije, Jugoslovenskog pregleda i Filmskih novosti.
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže za naš list da bi u ovoj godini trebalo da se dovede do kraja privatizacija medija, ali i da se sačuvaju mediji koji informišu na jezicima nacionalnih manjina.
– Država u tome može da ima udela samo ako bi dovela do izmene Zakona i preciznije definisala raspodelu frekvencija, kako bi manjinski narodi dobili dozvolu za emitovanje – naglašava Veljanovski, dodajući da je potrebna izmena jednog broja zakona da bi se u srpske medije „vratio proevropski duh“. On navodi da bi u 2008. trebalo da se završi i zakon o medijskoj koncentraciji i transparentnosti vlasništva, „jer bi javnost konačno trebalo da zna ko su vlasnici medija“. Prema njegovim rečima potrebno je i u samim medijima da poraste nivo svesti o tome kako treba raditi novinarski posao, „jer se u nekim medijima ne poštuju profesionalna i etička pravila“.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće smatra da će za medije ova godina biti surova, jer situacija na medijskoj sceni Srbije nije ohrabrujuća. Nije završena potrebna privatizacija, „a i država bi volela da sačuva svoje medije“.
– Takođe, u našoj zemlji je stasala moćna grupa bogataša koji utiču na medije i često koče proces demokratizacije. Isto tako, u medijima vlada nezadovoljstvo, od materijalnog do elementarnog osećaja sigurnosti. Podsećam da nisu rešena ubistva novinara i zbog toga smatram da se u ovoj godini neće poboljšati situacija u našim medijima – ističe Nadežda Gaće za Danas. Ona dodaje da je potrebno apelovati na redakcije kako bi bolje obavljale svoj uređivački posao.
Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović očekuje da će 2008. biti teška za zaposlene u medijima, „jer polovina lokalnih medija tek treba da bude privatizovana“.
– Naša je procena da će oko tri do četiri hiljade ljudi ostati bez posla, jer privatizacija automatski znači gubitak radnih mesta – objašnjava Brajović za Danas i ističe da će konkurencija, posebno u štampanim medijima, u ovoj godini biti velika i da će doneti određene rizike. Prema njegovim rečima jedina pozitivna stvar će biti ako političke prilike ne budu uticale na nivo investicija u Srbiji, kako bi rastao marketinški „kolač“ na medijskom tržištu od oko 20 odsto godišnje.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić nada se da će se u ovoj godini novinari boriti za dostojanstvo svoje profesije, odnosno da će početi da se primenjuju standardi Etičkog kodeksa.
– Država će pokušati da zadrži presudni uticaj na značajnije medije, prvenstveno na javne servise i pojedine štampane medije. Zbog toga moramo biti uporni kada je reč o završetku privatizacije medija, ali i u tome da država konačno izađe s podacima ko je ubio Slavka Ćuruviju, Milana Pantića i pod kojim je okolnostima život izgubila Dada Vujasinović – naglašava Gruhonjić za naš list.


J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi