SBB skuplje „skrembluje“ program

Razloga za podizanje cene i objašnjenja možemo li uz poskupljenje očekivati i neke nove televizijske sadržaje na stranici nema, a kada je ova pitanja postavio “Dnevnik”, iz kompanije je odgovoreno marketinški – ukratko.
„Zbog pada vrednosti domaće valute u prethodnih godinu dana, SBB je primoran da promeni cenu usluga kablovske televizije. Na osnovu odluke RATEL-a, cena mesečnog održavanja biće 820 dinara. Sigurni smo da će broj i kvalitet kanala u našoj ponudi, kao i stalna ulaganja u unapređenje celokupnog sistema, opravdati poverenje koje ste nam ukazali“, navodi se u odgovoru SBB-a. Na pitanja u šta će konkretno novac biti uložen, da li su planirane neke inovacije i koje, te hoće li neki novi, i koji, kanali biti uvršteni u ponudu – nije ni odgovoreno. Nije nam razjašnjeno ni sve učestalije „skremblovanje“ emisija i filmova, a ne samo sada već uobičajenih sportskih sadržaja, na koje se novosadski auditorijum SBB operatera gotovo svakodnevno žali redakciji “Dnevnika”. S druge strane, pretplatnici drugog kablovskog operatera u gradu – KDS-a, tvrde da taj problem nemaju i da uredno gledaju sadržaj koji istovremeno emituje više tv stanica na kanalu na kome žele.
Za odgovor po pitanju „skremblovanja“ upućeni smo na internet stranicu SBB-a, uz tvrdnje kompanije da poštuje zakon i odredbe Republičke radiodifuzne agencije. Uz to navodi i da za kanale ima otkupljena prava preko agencija za zaštitu kolektivnih prava “Ebu” i “VG media”, koje ne štite i sportska prava. Ta prava su, kako se navodi u objašnjenju na sajtu, izuzeta iz njihovog ugovora i predstavljaju ekskluzivna prava koja niko ne štiti i koja se kupuju strogo i pojedinačno po teritorijama. “Ne preostaje nam ništa drugo osim da sve prenose skremblujemo na drugim televizijskim stanicama. Ono što je najbitnije za naše korisnike jeste da ovi kanali ne ulaze u kalkulaciju našeg mesečnog održavanja, tačnije mi njima ne naplaćujemo ekskluzivna i pojedinač na autorska prava za praćenje određenih događaja. Naplaćujemo prava koja su otkupljena preko agencija za zaštitu kolektivnih prava. Ti kanali u autorskoj kalkulaciji zauzimaju izuzetno malo mesto. Novac koji je ukalkulisan u trošak mesečnog održavanja odlazi isključivo za kanale čija prava otkupljujemo u potpunosti (Viasat histori, Sport Klub, Diskaveri…) “, piše na sajtu SBB-a.
Naši čitaoci donekle mogu da razumeju zašto su neke utakmice „skremblovane“ na stranim kanalima, pa prenose, iako zbog toga mnogi korisnici kablovske negoduju, prate samo na domaćim kanalima koji su zasebno otkupili prava prenosa. Međutim, nije im jasno zbog čega se odjednom „skrembluju“ čak i stariji igrani filmovi na pojedinim stranim kanalima (poput filma „Kontakt“ na tv „Nova“) i to tek 20 minuta pre kraja?! Posebna priča je hrvatska igrana serija “Dolina sunca”, koja je prvo počela da se prikazuje na kanalu HRT1, da bi, nedugo nakon što je počela da je emituje i B92, termini ove serije na hrvatskoj stanici i crnogorskom kanalu „Atlas“ počeli da se „skrembluju“; bez objašnjenja. A onda, kao šlag na tortu, dođe uredno emitovanje, u poslednje vreme bez „skremblovanja“, nastupa “Milana tarota” na pomenutoj hrvatskoj tv „Nova“?! Pritom podsećamo da je gatanje i proricanje sudbine na tv ekranima po srpskom Zakonu o radiodifuziji zabranjeno, zbog čega se „Milan tarot“ i preselio na inostrani kanal.


S. Tanurdžić

Tagovi

Povezani tekstovi