Piratima slede milionske kazne

Rok za prijavu u registar javnih glasila istekao je 11. januara, ali još nije formirana zvanična lista medija. Do sada je registrovano 868 elektronskih, štampanih i internet medija. Za formiranje konačne liste Agencija za privredne registre čeka da još nekoliko medija dostavi dodatnu dokumentaciju.
U registru javnih glasila, koji vodi APR, zasad je 56 internet-medijskih portala i radio-stanica, 190 radio-programa, 19 servisa novinskih agencija i 99 televizijskih programa. Upisano je i 500 novina, od čega je 20 dnevnih listova, 83 nedeljna, i 175 mesečnika.
Kada registar bude konačan, Ministarstvo kulture će početi da kontroliše postoje li mediji bez registracije, koji ipak emituju program ili štampaju neki list.
– Čekamo konačan spisak da bismo te podatke počeli da upoređujemo sa stanjem na tržištu – kaže za “Novosti” Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije. – Ako utvrdimo da neko krši Zakon o radio-difuziji i emituje program iako nije registrovan kao javno glasilo, pokrenućemo postupak.
Ovakvi prekršaji, objašnjava naša sagovornica, tretiraju se kao privredni prestup, pa će se i postupci voditi pred Trgovinskim sudom.
Kazne za nesavesne vlasnike medija su rigorozne. Sledi zabrana emitovanja programa i izdavanja novina. A osnivači mediji moraće da plate od milion do 20 miliona dinara. Kazna za odgovorno lice u nekoj medijskoj kući je od 200.000 do dva miliona dinara.

Tagovi

Povezani tekstovi