Neprofesionalno pisanje štampe o ubistvu

Beograd – Izveštavanje medija o ubistvu pop pevačice Ksenije Pajčin odlikuje se senzacionalizmom, spekulacijama i kršenjem prava na privatnost, ocenjuju sagovornici Danasa. Naime, nakon skoro dve nedelje od ove tragedije, za koju se pretpostavlja da je reč o ubistvu i samoubistvu, mediji se i dalje bave njenom pozadinom i uzrocima. Oba udruženja novinara Srbije osuđuju ovakav način izveštavanja, a nevladine organizacije za prava žena kritikuju poruke koje se na ovaj način šalju javnosti.
Tamara Skroza, novinarka nedeljnika Vreme i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, kaže za Danas da je izveštavanje o ovom slučaju bilo „apsolutno suprotno prirodi i funkciji medija“ i da je „otišlo predaleko“.
– Prekršeno je pre svega pravo na privatnost, jer, iako je žrtva bila javna ličnost, postoji određena granica. Naime, objavljivan je obdukcioni nalaz, pisalo se da li je bila trudna ili ne, što nije bilo u javnom interesu – objašnjava Skroza.
Ona dodaje da su mediji bili „krcati senzacionalističkim naslovima“ o ovoj tragediji, ali da se zaboravilo da se radilo o ubistvu jedne žene. Prema njenim rečima, mnogi mediji su pisanjem o ovom slučaju „relativizovali sam zločin“, što predstavlja „bruku za novinarstvo“.
– Konstantno insistiranje na velikoj ljubavi i citiranje izjava prijatelja i rodbine relativizovalo je ovaj zločin. Pisanje medija, posebno štampanih, prekršilo je pravila protiv diskriminacije i može se na neki način smatrati pozivanjem na nasilje nad ženama. Studenti novinarstva proučavaće verovatno ovaj slučaj kao loš primer – ističe Skroza.
Ona objašnjava da bi Savet za štampu, koji bi uskoro trebalo da počne sa radom, mogao da reaguje tek po pristigloj prijavi, a ne na osnovu svog statuta.
Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS), napominje za Danas da u pisanju o ovoj tragediji postoji razlika između elektronskih i štampanih medija, jer su televizije uglavnom korektno izveštavale i nisu se bavile spekulacijama.
– U štampanim medijima bilo je dosta spekulacija i spornih tvrdnji, a naročito u tabloidima. Mediji su prekršili profesionalne standarde, kao i nepoštovanje žrtve i njene porodice. Išlo se do granica neukusa i to je predstavljalo „ponovljeno ubistvo“ osobe koja je žrtva zločina – kaže Brajović.
Dragana Vučković iz organizacije Labris navodi za Danas da je ova organizacija zajedno sa drugim nevladinim organizacijama za ženska i ljudska prava pozvala sve medije na hitan prestanak ovakvog načina izveštavanja.
– Neprihvatljivo je pisanje medija, koji pokušavaju da objasne ubistvo argumentima, kao što su trudnoća, abortus i drugi neprovereni detalji, a ne ukazuje se na nasilje nad ženama. Najveći problem je u senzacionalističkim naslovima, kao što je bio „Nije htela da mu rodi dete“ – objašnjava Vučkovićeva.


Bojan Cvejić

Tagovi

Povezani tekstovi