Otpušteni bez najave

Čačak – Sedam radnika TV Čačak proglašeno je tehnološkim viškom, a ista sudbina zadesila je i pet njihovih kolega sa Radio Čačka. Radnici se žale da im nije ponuđeno da se sami izjašnjavaju da li prihvataju odlazak iz firme uz socijalni program, da im nije rečeno po kojim kriterijumima su otpušteni i da su rešenje o otkazu dobili u roku od dva i po sata.


Sedmoro zaposlenih na televiziji Čačak, dva novinara, organizator, scenograf, kamerman, tonski tehničar i vozač, pozvani su prošle nedelje na sastanak sa poslovodstvom preduzeća. Niko od njih nije mogao ni da pomisli da će im tog dana biti uručena rešenja o otkazima.
– Stigla sam u redakciju sa terena u 11 sati i rečeno mi je da imam zakazan sastanak sa direktorkom. Kada sam ušla u kancelariju, tamo su, međutim, bili samo urednica i pravnik. Tada mi je saopšteno da sam proglašena tehnološkim viškom, a već u 13.30 nam je dostavljeno rešenje o prestanku radnog odnosa. Bila sam šokirana, jer niko od nas to nije očekivao – kaže novinarka ove televizije koja nije želela da joj se pominje ime.
Otpuštenim radnicima nije objašnjeno koji su bili kriterijumi da se upravo oni proglase tehnološkim viškom, niti se zna ko je pravio spiskove za otkaze. Oni navode da su očekivali da će biti ponuđen socijalni program, ali su se nadali da će se zaposleni o njemu dobrovoljno izjašnjavati.
– Veliki broj sigurno bi se javio, pa nije jasno zašto je na ovaj način proglašen socijalni program, i to u prvoj godini nakon privatizacije – kaže predsednica Samostalnog sindikata TV Čačak, novinarka Vesna Radović.
I dok sedmoro „prekobrojnih“ razmišljaju samo o tome da im otpremnina u iznosu od 100.000 do 300.000 bude isplaćena, preostalih 39 zaposlenih i sedam honoraraca strahuju da bi oni mogli biti sledeći, budući da medijom kruži informacija da će doći do barem još jednog ciklusa otpuštanja.
U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa direktorkom TV Čačak Svetlanom Bojović kako bi dobili zvanične informacije o najnovijim dešavanjima u medijskoj kući na čijem je čelu.
Za razliku od televizije, u Radio Čačku petoro suvišnih odbili su da potpišu rešenja o prestanku radnog odnosa. Za njih je sporna visina otpremnine koja se kreće od 90.000 do 180.000 dinara.
– Najveći deo od 13 zaposlenih na radiju ne vidi nikakvu perspektivu i spremno je da napusti firmu uz odgovarajući socijalni program. Za nas je, međutim, neprihvatljivo da se u godine radnog staža uračunava samo period od 2006. godine, kada se Radio Čačak izdvojio iz zajedničkog opštinskog javnog informativnog preduzeća „Čačanski glas“, već insistiramo da se zaračunaju sve godine koje je radnik proveo u ovoj firmi – navodi Aleksandar Maksimović, predsednik sindikata Radio Čačka, medija koji u gradu na Moravi postoji već 40 godina.
Prema poslednjim informacijama, dvoje novinara, od kojih je jedan dojučerašnji glavni i odgovorni urednik, dva tonca i voditelj, juče su vraćeni na raspored, a saznajemo da će o njihovoj daljoj sudbini u ovom preduzeću biti odlučeno do kraja aprila.
Televiziju i Radio Čačak, bivše gradske medije, u decembru prošle godine kupio je maturant čačanske Gimnazije Miloš Bojović, sin poznatog čačanskog biznismena, po početnim cenama. Televiziju Čačak sa licencom za regionalno emitovanje programa za 6,03 miliona dinara, a Radio za 6,1 milion dinara. Zaposleni u TV Čačku nisu primili četiri plate, a u Radio Čačku početkom marta isplaćene su januarske zarade.

Tagovi

Povezani tekstovi