Ma tornjajte se!

Zvanice na skupu: Boris Tadić, predsednik Srbije, Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, izvesni Mirko Cvetković, republički ministri, beogradske dahije i kabadahije, vojni vrh, patrijarh Irinej&SPC Co, predstavnici verskih zajednica, muzičari, glumci…Ne penjite se na toranj kako bi pogledom sa njega spoznali zemlju u kojoj živite – dovoljno je da samo pročitate nastavak ovog teksta


Paradi poluzatvorenog tipa prisustvovao je određeni broj zvanica mahom bliskih ovdašnjem vladajućem režimu. Organizatori su se pobrinuli da iz svih sfera društvenog života imaju ponekog predstavnika. Prenosimo izjave nekih od prisutnih prilikom ceremonije otvaranja Avalaskog tornja kod Beograda. Građevinu je formalno otvorio gazda šumskog pojasa zvani Beograd Dragan Đilas.


Celebrities, izjave:


Bata-Miloš, urednik tornja


Inicijator i urednik akcije „Izgradimo toranj na Avali“ Miloš Bata Milatović je kazao: „Zahvaljujući RTS-u i Udruženju novinara Srbije, napravljen je spontani referendum i više od milion građana Srbije je prihvatilo akciju obnove Avalskog tornja i pomoglo izgradnju“.


Ukratko, drug Raja – neimar


Rukovodilac radova Rajo Radovanović kaže: „Zadate teme smo završili bez ijednog povređenog radnika“.


I dalje je sve samo u veličini


„Toranj je viši za metar i jednu pouku – neka on bude kapa Srbije, i u taj metar treba da stane večna poruka i onima koji su rušili i nama koji smo podigli ovu građevinu”, rekao je Aleksandar Tijanić gazda javnog servisa Srbije.


Vaš život se bolje vidi sa tornja


Sa ovog tornja Beograd će bolje moći da vidi Srbiju i oseti njene probleme, a ostatak Srbije moći će da vidi svoj glavni grad i da se ponosi njegovim razvojem – istakao gazda Beograda Dragan Đilas.
U nastavku gazda Draganova beseda poprimila je elemente epskog: „Krug se, posle jedanaest godina, najzad zatvorio. Avalski feniks uzdigao se iz pepela, a mitologiji Beograda vraćeno je jedno od svetih mesta – svojevrsni planinski svetionik koji će ponovo pokazivati put namernicima i prolaznicima.“


Longeta za Toranj


Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je danas da je Avalski toranj prvi značajni državni objekat u Srbiji koji ima upotrebnu dozvolu. Hirurg-ortoped Dulić je – najverovatnije stručnom analizom – došao do zaključka da je ovo „prvi veliki objekat koji je u poslednjih nekoliko decenija započet, građen i završen kako treba“.
Oliver iz Subotice istakao je dve srpske tradicije: inat i običaj kao i da veliki projekti ostaju nedovršeni.“Ovo je dokaz da smo pobedili lošu tradiciju“ – konstatuje Dulić.
„U radovima je učestvovalo više od milion ljudi i oko 500 umetnika, sportista i javnih ličnosti koji su doprineli da ovo bude jedini završeni veliki projekat u protekloj deceniji“ – kazao je dr Dulić koji je toranj nazvao „vidikovcem lepote jer se sa njega vidi 60 odsto teritorije“. Bless him!


Žal za Vojom i zanimljiva geografija


Žao mi je što Vojislav Koštunica nije ovde jer „njemu je bilo mesto ovde“ – rekao predsednik Boris Tadić za RTS, ne precizirajući poželjni položaj Koštunice Voje da li na tornju, ispod tornja, u njegovom naručju, gde već. Tadić je kazao ističući da je toranj veliki pokretač za građane Srbije i Avalu čini „najvišom i najlepšom planinom u Srbiji“.


Baba Vangin luping kroz maglu


Toranj na Avali predstavlja simbol trajanja i perspektive Beograda i Srbije, rekla je nakon otvaranje predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. „Čini mi se da je toranj ovih deset godina bio u magli i da ga zato nismo videli“, rekla je skupštinska Baba Vanga. Usput, besplatno, Slavica nam proriče: „Sa ovog visine se vidi ne samo naša lepa zemlja, nego i budućnost Srbije“.


Onda, kada je sve bilo više izvesno


Izvesni Mirko Cvetković (predstavljen kao premijer) u izjavi protkanoj sentimentalnom naracijom kaže: „Meni je toranj mnogo značio, dolazio sam ovde, ali ima nešto u ljudskom karakteru da mu nešto nedostaje tek kada ga više nema. Mirko se potom prisetio vremena kada nije kuburio sa ličnim identitetom i nadovezao rečima: „Avalski toranj me podseća na mladost i dolazak u Beograd“.
„Izgradnja tornja predstavlja potvrdu da kada smo svi zajedno nema granica“, naglasio je agilni Mirko u zaključku svoje izjave za RTS.


Patrijarh bez Pahomija, a o tornju kao simbolu ljubavi


„Rušiteljima nikad niko nije podigao spomenik, ali graditeljima jeste“, istakao je patrijarh i dodao da je Srbija kao ptica feniks koja se bezbroj puta rušila, ali onda i obnavljala.


Anti-NATO toranj


Koštunica: Koštunica je ocenio da Avalski toranj, koji je ponovo izgrađen nakon što je srušen u NATO bombardovanju, predstavlja simbol vojne neutralnosti Srbije. „Veoma je značajno što je Srbija ponovo podigla Avalski toranj. Znamo da je NATO namerno srušio ovaj simbol Beograda i naše zemlje, i Srbija je namerno ponovo izgradila svoj simbol“, izjavio je Koštunica.


Zveket iz kazana


Ophrvan nevericom, Velimir Ilić-Lampek je novinarima u parlamentu kazao da je potpisnik ugovora o izgradnji Avalskog tornja, da je obezbedio skoro 100 odsto sredstva za njegovu izgradnju, ali da ga „niko nije pozvao niti ga se setio“ i da stoga ne razume „ljude na vlasti“.


Čemu služi ovaj toranj?


Od narodnih para je izgrađen toranj ali će narod i dalje plaćati za toranj.
– Građani će već odmah nakon otvaranja tornja moći da se popnu na vidikovac, naravno to ima svoju cenu koju kao i sve u Beogradu – 50 dinara za školarce i 100 dinara za odrasle dok je za predškolsku decu ulaz besplatan. Vidikovac je smešten na 124 metru građevine.
Prostorije površine sto kvadrata smeštene pet metara niže predviđene su za restoran, ali još se ne zna ko će ih zakupiti (wink). Isti slučaj je i sa oko hiljadu kvadrata u podnožju, gde je planirano da budu prodavnice suvenira i zabavni sadržaji (wink,wink).


U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlanova najzaslužnijih donatora i učesnika akcije „Izgradimo toranj na Avali“, između ostalih i Novaka Đokovića, Matije Bećkovića, Dušana Kovačevića.


Toranj će inače do 2012. godine izgubiti smisao postojanja, barem onog primarnog jer je toranj pre svega odašiljač radio i TV signala. Do 2012. godine televizija u Srbiji bi trebalo da bude potpuno digitalizovana što znači da će toranj ostati samo kao uspomena na neracionalnost i glupost.

Tagovi

Povezani tekstovi