Novinari rade pod pritiscima

Đorđe Vlajić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže da je medijska situacija u Srbiji bolja nego u vreme nedemokratskog režima, ali da ipak sloboda medija nije potpuna. On ocenjuje da stepen slobode medija nije zadovoljavajući, jer oni još trpe određene pritiske, a mnogi novinari su u lošoj ekonomskoj situaciji.


– U Srbiji se dobro razume da su mediji jako važni i onda se izlažu pritisku, a lokalni mediji su u posebno osetljivoj situaciji – ističe Vlajić.


Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović kaže da je sloboda medija u Srbiji nazadovala zato što su od novinara jači vlast, novi bogataši i vlasnici medija kojima je potrebna nesloboda novinara.


B. C. – Agencije


– Dan slobode medija, 3. maj, trebalo bi da bude podsetnik vlastima da se mora poštovati sloboda medija, ali i nama samima da budemo solidarni sa svima koji su stradali zbog privrženosti novinarstvu, ali i sa svima koji rade pod pritiskom, pretnjama ili su ekonomski ugroženi – rekao je Brajović prilikom obeležavanja Svetskog dana slobode medija na Andrićevom vencu.


„Prošlo je deset godina, a demokratska vlast u Srbiji nije uspela da pronađe ubice i nalogodavce ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, niti da rasvetli okolnosti smrti Dade Vujasinović“, navodi u proglasu UNS.


Zaštitnik građana Saša Janković ocenjuje da jedino slobodni mediji garantuju ostvarivanje Ustavom utvrđenog prava građana na blagovremeno, potpuno i objektivno informisanje.


– Rešavanje ubistava i pokušaja ubistava novinara, zaštita i podrška istraživačkom novinarstvu, stvaranje uslova za fer utakmicu na lokalnom, regionalnom i nacionalnom medijskom tržištu i zaštita ekonomskih i socijalnih prava novinara od najvećeg su značaja za slobodu medija u Srbiji – napominje Janković.

Tagovi

Povezani tekstovi