Što pre nastaviti razgovore sa VAC-om

Do kraja maja se očekuje susret s njihovim predstavnicima, posle čega bi se moglo znati šta većinski suvlasnik u zajedničkom preduzeću DVP želi.
Ona je o tome obavestila članove odbora Skupštine za informisanje i za privatizaciju, na zajedničkoj sednici na kojoj je usvojena zbirna informacija o stanju u Holdingu i DVP-u. Ta dva preduzeća su, inače, povezana tako što su Holding sa 45 odsto i VAC s 55 odsto učešća osnovali zajedničku firmu DVP. Odbor za informisanje je zadužio resorne sekretarijate za informacije i za rad da nastave saradnju s rukovodstvima preduzeća u iznalaženju mera za oporavak.
Ana Tomanova-Makanova kaže da su problemi u tim preduzećima nagomilani i ostavljeni da se reše sami, što nije moguće. Navela je da je kroz vlasničku konverziju otpisan deo duga Holdinga, krenulo se u povezivanje staža radnicima, a socijalnim programom je 135 zaposlenih uzelo otpremnine i napustilo firmu, ali je ostao nerešen dug za zdravstveno osiguranje. Pokrajina je, kao osnivač Holdinga, 2009. isplatila deo zaostalih plata, ali to ove godine zbog krize, istakla je, više ne može.
Za DVP je rekla da svake godine posluje s gubitkom, a list ima problema, mada mu je suvlasnik snažni VAC. Navela je da od 2004. kad je osnovan DVP nisu rešeni problemi nove zgrade štamparije i mašina, preuzimanje radnika i deo socijalnog programa. Generalni direktor DVP-a Dušan Vlaović apelovao je na to da se što pre završe razgovori s VAC-om “o navodno spornim stvarima”. – Nerešeni odnosi opterećuju naše poslovanje, ali je u interesu DVP-a da se situacija u Holdingu konačno reši – kazao je Vlaović.
On je naveo da je pri osnivanju preduzeća procenjeno da je maksimalan broj zaposlenih 150, ali je napravljeni kompromis, što je dovelo do problema. Preuzeta je i stara oprema, pa je bilo neophodno 800.000 evra za ulaganja u IT sektor, vozni park i fotoopremu. Od 2004. do 2008. prihodi su 80 posto veći, a tiraž ostao stabilan, i na nivou iz 2003. Lane su sve obaveze izmirene, plate su redovno isplaćivane, kao i PDV. Sem jednog sudskog spora, nema potraživanja, a preduzeće “ni sekund” nije bilo u blokadi. Danas je u firmi 147 radnika i pet novinara pripravnika. Direktor DVP-a je negirao podatak koji se čuo na sednici Odbora o neplaćanju kirije. Godišnje se za to izdvaja 120.000 evra, a za štampanje lista 600.000 evra. Po njegovim rečima, 2009. je svetska ekonomska kriza drastič no pogodila medije, ali i pored toga DVP je postigao “pozitivne operativne rezultate i ne uzima ni cent od VAC-a”.
V. d. direktora Holdinga Jasmina Mašulović kaže da je u ovom preduzeću sada 269 zaposlenih u osam organizacionih delova. Navela je da je lane po dolasku zatekla po osam upravnih odbora, skupština i direktora, što je po njoj, neodrživo. Po njoj je 2003. učinjena “čudna privatizacija” kad je “srž tog preduzeća izvučena” u zajednički DVP. Predložila je da se sa suosnivačem DVP-a razgovara o jačanju kapitala, odnosno konveriziji duga, da VAC učestvuje u finansiranju nove štamparije koja bi se spojila od tri pokrajinske („Forum“, „Dnevnik“ i DES), kao i da bude dobavljač papira. Govorila je i o brojnim nerešenim finansijskim problemima, ali je direktor DVP-a tim povodom pitao zbog čega je to tako kad je Holdingu svojevremeno za logo lista plaćeno 4,2 miliona evra.
Član Odbora Igor Mirović smatra da vlast treba da zakuca na politička vrata Nenada Čanka, koji je u vreme osnivanja DVP-a bio predsednik Skupštine, a na čelu Izvršnog veća Đorđe Đukić.
Komentarišući predloge da se list vrati pod kapu APV, član Odbora za informisanje Aleksandar Radonjić pitao je ombudsmana, takođe prisutnog na sednici, mogu li država ili teritorijalna autonomija biti osnivači medija.
– Vreme uređivanja iz jednog centra je prošlo – naglasio je Radonjić.


S. Nikolić

Tagovi

Povezani tekstovi