Tijanić mora da odgovara

Predsednik Upravnog odbora UTE Aleksandar Vlajković kazao je da su Tijanić i njegovi saradnici ostvarili gubitak od čak 20 miliona evra. – U 2009. godini zabeleženi su gubici koji su još veći nego ranije, ali ih RTS proglašava najvećom poslovnom tajnom, iako je završni račun javni dokument koji bi morao biti dostupan javnosti. RTS nikada nije bio gubitaš do dolaska Tijanića na čelo te kuće. Tada su nastali gubici i mi smo morali da podnesemo krivičnu prijavu protiv odgovornih iz RTS-a – rekao je Vlajković i dodao da samo članovi UO, koji su prihvatili sve ranije „sramne“ izveštaje o poslovanju RTS-a, znaju koliko je uništeno u 2009. godini.
Kako nam je on objasnio, protivno Zakonu o radiodifuziji Tijanić i njegov tim nisu sačinjavali godišnje planove emisija u saradnji sa nezavisnim produkcijama i da su sa njima bez sprovedenog javnog konkursa zaključivani ugovori.
– Ti troškovi su višestruko nadmašili najveće cene na našem tržištu. Iako RTS ima zaposlene za obavljanje tih poslova, on je od drugih produkcija uzimao materijale. Tako je on plaćao radnike RTS-a, ali i one kuće koje su bile angažovane na određenim projektima po ugovorima u koje niko nije imao uvid osim njega. A višemilionski ugovori se sklapaju dogovorom u „četiri oka“ – istakao je Vlajković.
On je dodao i to da su gubici koji su ostvareni pod dirigentskom palicom Tijanića, pojeli skoro trećinu kapitala preduzeća. – Proteklih šest godina RTS beleži katastrofalno loše poslovanje i to je najružniji period u pola veka te kuće, kada su u pitanju program, njegova proizvodnja i gazdovanje, odnosno finansijsko poslovanje RTS-a. Tijanića i njegove saradnike teretimo da su obezbeđivali nezakonite mesečne nadoknade veće od onih koje imaju predsednik Srbije, premijer, ministri, poslanici – rekao je on i dodao:
– Pored toga, oni su otkupljivali prava na prenose sportskih događaja koje su RTS koštale 10 miliona evra, na šta nisu imali pravo, jer RTS nije sportski kanal, a nisu uspeli ni da povrate uložena sredstva. Takođe, Tijanić je, tokom 2007. i 2008. godine, iskorišćavajući svoj službeni položaj, na osnovu reprezentacija, potrošio novac za koji je moglo da se kupi 177 vozila „punto“. Po promotivnoj ceni, „punto“ košta 6.000 evra – rekao je Vlajković. To znači da je na reprezentaciju, odnosno jelo i piće na RTS-u, potrošeno čak 1.062.000 evra.
Vlajković je rekao da su predstavnici UTE na zahtev grupe poslanika Skupštine Srbije – LDP-a, DSS-a, NS-a, SNS-a, DHSS-a i SRS-a izradili studiju o radu RTS-a, koja je pokazala da ta televizija nije Javni servis i da grubo krši Zakon o radiodifuziji i druge zakonske propise. UTE se pismom obratila i ministru policije Ivici Dačiću sa zahtevom da „u hitnom postupku provere njihova saznanja i pomognu nadležnim institucijama da se spreči programski, finansijski i kadrovski kolaps RTS-a“.


P. Jerimić. – D. Baić

Tagovi

Povezani tekstovi