Strah od otkaza hara redakcijama

 Novinari ostaju bez posla i socijalnog programa, minimalac im mesecima ne isplaćuju, niti uplaćuju doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, samo su neki su od problema prezentovanih na tribini “Zaustavimo gašenje lokalnih medija”.
– Iz straha da ne izgube posao, zaposleni ne smeju ni da se oglase, niti sindikalno organizuju, što je jedna vrsta mobinga – ocenila je predsednica SNS-a Dragana Čabarkapa. Njen sindikat traži da se poslodavac zakonski obaveže na to da isplaćuje plate i doprinose zaposlenima, kao što državi plaća porez i ako to ne uradi do 10. u mesecu, bude kažnjen kao kad ne izmiruje obaveze prema državi. Tražimo i, rekla je Dragana Čabarkapa, da neisplaćivanje zarada i doprinosa bude uslov za raskid ugovora o privatizaciji, a u slučaju stečaja – da vlasnik odgovara celom svojom imovinom. Zahteva se i da esnafska udruženja i sindikati učestvuju u izradi novog zakona, te da se u predloženi zakon o mobingu ugradi odredba o krivič nom sankcionisanju zlostavljač a.
– Tražimo i da oba esnafska udruženja podrže usvajanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u medijima – rekla je ona, i dodala “da su zahtevi možda radikalni, ali nešto mora da se menja u položaju zaposlenih u medijima. Ako oni dobijaju minimalne zarade, ne može biti profesionalnog novinarstva i slobode medija. Čabarkapa je navela da trenutno od oko 8.000 novinara zaposlenih na neodređeno vreme ili honorarno, polovina prima neredovne i minimalne zarade. Ukazala je i na to da novinari kojima nisu uplaćeni porezi i doprinosi imaju pravo na to da podnesu zahtev za povezivanje radnog staža.
Na tribini su učestvovali predstavnici lokalnih medija iz Kragujevca, Novog Sada, Pančeva, Čačka, Ćuprije, Jagodine, Despotovca, Pančeva i Šapca, Ministarstva kulture, NUNS-a i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Tagovi

Povezani tekstovi