Ministarstvo zdravlja želi da zabrani pisanje o korupciji

Na osnovu ove preporuke, na primer, novinari ne bi ubuduće smeli da objavljuju puno ime i prezime lekara koji je primio mito ili napravio lekarsku grešku. Iz novinarskog rečnika bila bi izbrisana reč „zaraza“, a prostitutkom bi smele da se nazovu samo maloletne osobe koje se bave pružanjem seksualnih usluga, dok bi u ostalim slučajevima bio uveden obavezujući termin „seksualna radnica“. U preporuci se koriste i formulacije kao što su „novinar je dužan“, ili „mora“, ili „obavezan je“…


Protest UNS-a


Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović smatra da lekari koji su primili mito ne mogu biti zaštićeniji od drugih, jer se na taj način odobrava korupcija.


 – U interesu je svakog novinara da se razgovara o novinarstvu. To nije loša ideja. Ali ne sme se raditi ovo što je Ministarstvo uradilo, a to je da se pokuša da se diriguje javnim mnenjem i da se radi neka vrsta zdravstvene propagande. Ministarstvo zdravlja misli da treba više da budu zaštićeni podaci o zdravlju nosilaca javnih funkcija nego drugih ljudi. Mi mislimo da građani imaju pravo da znaju kakvo je zdravlje ministra. Zatim, zašto bi lekar bio više zaštićen od novinara, sudija, ili zašto bi bio više zaštićen od Dragana Džajića, koji je bio idol mladih – pita Smajlovićeva.


Ona dodaje da je problem našeg društva to što se korupcija u zdravstvu ne sankcioniše, a ne to što su lekari na zlom glasu zbog nje.


– Ne treba Ministarstvo da sprečava da javnost sazna ime lekara koji je primio mito, već bi moralo da se bori da bude što manje takvih u redovima lekara – rekla je Smajlovićeva.


Novinarka RTS-a Dušanka Erkman, koja već više od 20 godina izveštava o stanju u srpskom zdravstvu, smatra da je poražavajuće da medijima jedno ministarstvo određuje šta mogu, a šta ne mogu da rade. Ona kaže da se ne zna kako su novinari, koji su angažovani na izradi Pravilnika, uopšte delegirani za to.


Šabićevo upozorenje


Sa ovakvim pravilima ne slaže se ni Momčilo Jakovljević, hirurg i zamenik direktora KBC-a „Dragiša Mišović“.


– Nisam za to da naslovne strane odaju tajne o bolestima pacijenata, ali sam veliki borac protiv korupcije. Zato mislim da apsolutno treba objaviti identitet lekara koji je primio mito, koji je suspendovan s posla i uhapšen zbog sumnje da je to uradio – rekao je Jakovljević za Press.


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da se ovim preporukama ne može dati doprinos kvalitetnijem informisanju.


– Važnije od tona koji se koristi jeste to što su neke od preporuka suštinski neprihvatljive – naveo je Šabić.


Ministarstvo zdravlja Srbije oglasilo se juče saopštenjem u kome se navodi da će u narednom periodu nastaviti konsultacije u vezi za Pravilnikom sa novinarskim udruženjima i novinarima koji prate zdravstvo.   


Lj. Račić

Tagovi

Povezani tekstovi