Povećan pritisak na lokalne medije

Pritisci lokalnih moćnika su drastičniji u malim sredinama, kao i njihov uticaj na policiju i pravosuđe“, kaže za Danas Stojan Marković, urednik „Čačanskih novina“


Tokom aprila i maja lokalni mediji beleže rast broja slučajeva ugrožavanja radne i životne sigurnosti novinara i redakcija, koje su praćene nekonsekventnim postupcima pravosuđa, i pritiscima lokalnih uprava.


Baviti se novinarstvom u srpskoj provinciji nezahvalan je, neizvestan i često opasan posao. Primeri dolaze iz mnogih redakcija.


Predsednik skupštine opštine Prijepolje, Jusuf Muškić, nedavno je rekao da više neće sarađivati sa novinarima lokalne Televizije Forum, jer su u direktnom prenosu sednice gradske Skupštine građanima Prijepolja omogućili uvid u rad predstavnika naroda.


Na spornoj sednici, predstavnici naroda su, osim verbalnim konfliktom, različita mišljenja izražavali i upotrebom sile. TV Forum je to uredno prenela, a putem agencija video zapisi iz skupštinske sale obišli su Srbiju. Iako su kamere zabeležile tuču, Muškić i predsednik opštine Prijepolja Dragoljub Zindović optužili su medije za „neistinito i neobjektivno izveštavanje“ o događanjima sa sednice. Kao glavni krivci označeni su novinari TV Forum.


„Na konferenciji za novinare, održanoj posle sporne sednice, Muškić je izjavio da prekida svaku saradnju sa TV Forum. Zindović je optužio naše novinare da su krivi za remećene međunacionalnih odnosa, da iznose neistine… Sat i po objašnjavao je novinarima kako treba da pišu, pitao se zašto smo morali da pustimo video zapis nasilnih scena iz skupštinske sale… pa on mora da objašnjava šta se to u sali događalo…“, kaže Mileva Malešić, direktorica TV Forum.


Ona naglašava da lokalni moćnici žele medije da drže pod kontrolom i da samim tim lokalni mediji trpe veće pritiske. Najveće probleme, prema rečima naše sagovornice, stvara još nedovršena privatizacija kao i nelojalna konkurencija, odnosno startna pozicija.


Ni tek završena kampanja za Nacionalni savet Bošnjaka nije mogla da prođe bez pokušaja da se uređivačka politika okrene u pravcu koji odgovara.


Nezadovoljan izveštavanjem Regionalne televizije, čiji je osnivač grad, muftija Muamer Zukorlić, nosilac izborne liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), zapretio je novinarima u Novom Pazaru da će biti žestoko lustrirani kad u BKZ osvoji vlast u Nacionalnom savetu Bošnjaka.


I ranije je iz Mešihata IZ u Srbiji na čijem čelu je muftija Zukorlić, bilo pokušaja da se gradskoj televiziji kroz saopštenja ukaže na „propuste“ u Dnevniku, smatrajući da je prilog o aktivnostima njihovog prvog čoveka trebalo da bude u udarnim a ne u nekim tamo minutima kasnije.


Na osiromašene lokalne i regionalne medije u Nišu ne vrši se direktni politički pritisak, ali u njihovoj uređivačkoj politici postoji izvesna samocenzura, izazvana kako „disciplinovanjem“ tokom prethodnih godina tako i finansijskim uslovljavanjima“.


Dragan Miljković, glavni i odgovorni urednik Niške televizije (NTV), čiji je osnivač grad, tvrdi da „par godina unazad nema posebnih političkih pritisaka“, uz objašnjenje da je to „verovatno zbog toga što vlast čini više političkih stranaka“.


On smatra da je „sreća“ i što se NTV delimično finansira iz budžeta, a njeni komintenti „nisu prljavi“. Zato se i dogodilo, objašnjava, da je NTV „bila jedina televizija koja je objavila da je pivo Niške pivare bilo otrovano“, dok su ostale, privatne televizije prećutale takvu vest o „svom komitentu“.

Tagovi

Povezani tekstovi