Tako je govorio Džeferson

Džeferson nije napisao ove reči da bi umanjio značaj uloge vlade, već da bi naglasio važnost slobode štampe kao garanta ljudskih sloboda. Prilikom donošenja ključnih odluka, društvo treba da uzme u obzir mnoštvo različitih mišljenja kao i širok spektar različitih ideja. Korupcija i autokratija se mogu izbeći samo ako građani imaju slobodu da preispituju rad zvaničnika. Ukoliko mediji žele da unesu živost u svakodnevne prilike u društvu, potrebna im je nezavisnost i to ne samo u izveštavanju o zbivanjima koja oblikuju svet u kojem živimo, već nezavisnost u zahtevima da se postojeće stanje menja, nezavisnost u promovisanju javnih debata, nezavisnost u razotkrivanju primera zloupotrebe, te nezavisnost u pozivanju članova vlade na odgovornost.
Srećom, većina evropskih vlada više otvoreno ne cenzuriše medije i ne zabranjuje nezavisno novinarstvo. Ipak, u mnogim zemljama novinari i dalje trpe pritisak, koji iako je danas manje prisutan, podjednako potkopava rad pojedinaca i društva. Telefonski poziv ili skoro neprimetna javna poruka upućena od strane zvaničnika vlade ili drugih interesnih grupa, često guši slobodu govora ohrabrujući cenzuru koju sprovode pojedinci. Medijske kuće su isuviše često primorane da biraju između opstanka i obaveze da svojim čitaocima pruže tačne i nezavisne informacije i analize o događajima. Što je još gore, novinari povremeno doživljavaju pretnje i napade, a mogu čak izgubiti i život ukoliko izveštavaju o osetljivim temama.


U svojoj nedavnoj izjavi, predsednik Barak Obama je sa velikom zabrinutošću primetio da u devet od deset slučajeva u celom svetu, ubice novinara nisu otkrivene ili da na razne načine uspevaju da izbegnu preuzimanje odgovornosti za svoje zločine. Dužnost demokratske vlasti jeste da obezbedi sigurnu i otvorenu klimu koja pogoduje slobodi medija, da zaštiti one koji upražnjavaju jedno od osnovnih ljudskih prava i da izvede pred lice pravde sve one koji prete novinarima i ograničavaju njihovo pravo na slobodu govora.


Imala sam priliku da 4. maja učestvujem u svečanosti koja je održana povodom pete godišnjice dodele nagrada u oblasti istraživačkog novinarstva koju Američka ambasada organizuje zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS). Duboko su me dirnuli hrabrost i profesionalizam svih novinara koji se bave istaživačkim novinarstvom, kako onih koji su primili nagrade, tako i onih koji su bili nominovani. Od izuzetne je važnosti za slobodu, prosperitet i demokratsku budućnost Srbije da novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, kao i njihovim kolegama, bude dozvoljeno da ovaj važan posao obavljaju neometano i da sloboda i nezavisnost medija budu i dalje priznate i poštovane kao temeljne vrednosti srpskog društva.


Piše: Meri Burs Vorlik
Ambasador SAD u Beogradu

Tagovi

Povezani tekstovi