Odlazak VAC-a nije negativan signal

U Nemačkoj se procenjuje da je odluka VAC-a „posledica konkretnih uslova u konkretnom sektoru“ i da je povezana sa „specifičnim poslovnim konstrukcijama“.


Nemački mediji navode da se VAC-u već javljaju interesenti da preuzmu učešće kompanije u medijima u Srbiji – VAC poseduje polovinu kapitala u „Politici“, većinsko vlasništvo u „Dnevniku“ i „Štampi“.


„U Srbiji smo se do sada susreli samo sa finansijskim gubicima i javnim klevetama. Na kraju smo niz meseci bili izloženi nezapamćenoj medijskoj kampanji, koja nas je oklevetala i svrstala u svet podzemlja. Nadali smo se da ćemo povodom toga dobiti podršku države i njenih političara. Moramo da prihvatimo da kao medijski investitor nismo dobrodošli u Vašoj državi“.


Ovako je Bodo Hombah, šef medijske grupacije VAC, u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, obrazložio odluku o povlačenju iz Srbije.


Ovakav potez VAC-a međutim, u vladajućoj koaliciji ne tumače kao problem.


Hombah još navodi da je protiv Milana Beka u Austriji pokrenut arbitražni postupak i da je Beko, pre par meseci u Diseldorfu, najavio da VAC neće dobiti odobrenje od komisije za preuzimanje „Novosti“, ukoliko ne ispune njegove uslove.


VAC navodi da je Beko želeo da bude u nadzornom odboru te kompanije za jugoistočnu Evropu i da stekne udeo u angažovanju u medijima u Srbiji.


U pismu se takođe navodi da je VAC Komisiji za zaštitu konkurencije uplatio 20 000 evra za dozvolu za preuzimanje „Novosti“, koja im nikada nije izdata. U komisiji, međutim, kažu da novac nikada nije tražen.


Prema nezvaničnim informacijama, iz izvora bliskih Vladi, VAC se neće potpuno povući iz Srbije, već samo iz kompanije „Politika“, kako bi preuzeli „Novosti“, jer im, u tom slučaju, ne treba dozvola komisije.


U toj kompaniji i dalje tvrde da je njihov cilj potpuno povlačenje, a predsednik Tadić, kome je upućeno pismo Hombaha, do sada se nije oglasio.


Bivša urednica „Politike“ Ljiljana Smajlović kaže da je neobično da se jedna kompanija obraća predsedniku države, kako je to VAC uradio. Ona kaže da VAC nije transparentno poslovao u Srbiji.


„Iznenadilo što su optužili Manju, a niko u Srbiji nije rekao da su oni podmićivali poslovne ljude“, kazala je Smajlovićeva.


Za razliku od VAC-a, neki drugi strani investitori kažu da nemaju probleme u poslovanju u Srbiji. Oni navode da investitori u Evropi generalno imaju probleme zbog ekonomske krize, ali su optimisti što se tiče Srbije.


„Mislim da je klima za investicije u Srbiji dobra i pozitivna. Naravno, ima mnogo toga što treba da se promeni i naravno da u želji da se privuku novi strani investitori, oni koji su tu ne bi trebalo da budu zanemareni, ali mislim da je generalno klima u Srbiji dobra koliko i u drugim zemljama u centralnoj i istočnoj Evropi“, rekao je Kostin Bork iz kompanije „Lafarž“.


Skupština Vojvodine sutra će razmatrati plan pokrajinske vlade za reorganizaciju „Dnevnik holdinga“, kojim je predviđeno spajanje nekoliko povezanih privrednih društava u jedno i to, kako se navodi, u cilju saniranja stanja u ovoj medijskoj kući. 

Tagovi

Povezani tekstovi