Šta sve može u Srbiji kad si kineski investitor: Od ometanja do „izvolite“ za N1

Foto: N1

Dan nakon što su radnici na gradilištu Lingonga pokušali da spreče ekipu NewsMax Adria da snima ispred buduće kineske fabrike, ekipa N1 posetila je taj pogon nedaleko od Zrenjanina i doživela potpuno drugačije iskustvo – snimanje je prošlo bez ikakvih incidenata. Postavlja se pitanje da li je menadžment kineske fabrike popustio pod pritiskom javnosti, ali i da li u sprečavanju dve novinarske ekipe da rade svoj posao ima elemenata krivične odgovornosti.

Incident prilikom pokušaja holandske državne televizije da snima ispred fabrike Linglong 18. maja, ponovio se po gotovo istom scenariju tri nedelje kasnije – s tim da su u nameri da spreče snimanje ekipe NewsMaxa radnici na gradilištu kineske fabrike bili još uporniji.

 

Ekipa N1 nije sprečena u nameri da snima. Kada smo se pribliižili ulazu na gradilište, prišao nam je jedan kineski radnik sa prevoditeljicom, predstavio se kao radnik obezbeđenja i kada smo mu objasnili zbog čega smo tu, rečeno nam je da slobodno nastavimo da radimo svoj posao.

 

Da li je menadžment Linglonga popustio pod pritiskom javnosti ili iz nekog drugog razloga, bez ometanja smo snimali i ulaz na gradilište i kolonu sa stotinama radnika kineske nacionalnosti. Poptuno drugačije iskustvo od onog koji su imale kolege NewsMaxa samo dan ranije i kolege iz Holandije pre tri nedelje, kada je ispred fabrike bio i aktivista Građanskog preokreta iz Zrenjanina Ivan Živkov.

 

„Oni su pokušali da ubede holandsku ekipu da nemaju prava da snimaju na tom mestu, dok su Holanđani pokušavali njima da objasne da se nalaze na javnom putu, da su udaljeni više od 150 metara od gradilišta i da mogu da snimaju sagovornika, građanina koji daje izjavu na javnom mestu“, pojašnjava Ivan Živkov iz Građanskog preokreta.

 

Da pravo javnosti na informisanje u javnom interesu ne sme biti ograničeno objašnjava i predsednik NDNV-a Norbert Šinković. Posebno, kaže, ne na način na koji su to pokušali radnici na gradilištu Linglonga.

 

„Za početak mi ni ne znamo ko su ti ljudi, mi ne znamo ni da li su oni radnici te fabrike, da li su oni neki pripadnici neke paramilitarne organizacije, s obzirom na to da su nosili čudna neka obeležja, uniformu, nešto što liči na uniformu. Vi možete naravno ograničiti ili zabraniti snimanje u okviru organizacije ili institucije zbog različitih tehnoloških i drugih razloga, da bi se zaštitili vašu instituciju ili vašu organizaciju ili vaše preduzeće od industrijske špijunaže. Ali, generalno govoreći, samo zato što ste stavili jedan znak na ulaz i novinarska ekipa stoji i snima određeni segment bez da ulazi da ometa rad preduzeća ili bili koje institucije mislim da u 21. veku ne stoji nikakav argument protiv odnosno u korist odluke da se rad novinara ograniči“, rekao je Šinković.

 

Zbog toga, dodaje Šinković, očekuje da reaguju policija i tužilaštvo i da se utvrdi ko su ljudi koji sprečavaju rad novinara na terenu i da li u tome ima elemenata krivične odgovornosti.

Tagovi

Povezani tekstovi